Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 15

ENGLISH PRACTICE 15

PART I – PRONUNCIATION

Choose the word whose stress pattern is different from the rest

  1. vulnerable B. conservation C. generation         D. disappearance
  2. encounter B. influence C. agency D. memory
  3. crossbar =B. advance C. goalie D. Polo
  4. succeed B. anxious C. well-done D. reduce
  5. studious B. semester C. similar D. century
  6. teacher B. brochure C. achieve D. purchase
  7. departure B. inherit C. elegant D. authentic
  8. satisfy B. quality C. mistake D. Sequential
  9. repetition B. television C. residential              D. mountaineer
  10. communication B. international C. university D. necessarily

PART II: LEXICO-GRAMMAR

  1. Complete each of the following sentences with the correct answer (A, B, C or D). Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.
  2. Millie’s father accused her of _________.
  3. trying not hard enough B. trying not hard enough
  4. not trying hard enough D. trying not enough hard
  5. The public library _________ to all readers who are interested in reading and doing research.
  6. is opening B. is open C. is opened D. is being opened
  7. I bought some new shoes. They felt a bit strange _________ because I wasn’t used to them.
  8. first B. at first C. firstly D. first of all
  9. I quickly packed my new belongings and spent _________ money I had on a one-way ticket home.
  10. little B. a little C. the little D. a little of
  11. She believes that all countries should _________ the death penalty as it is inhumane.
  12. put down to B. catch up on C. get down to D. do away with
  13. Keep your ticket _________ you have to show it to an inspector.
  14. if B. in case C. unless D. supposing
  15. He always _________ aside some time every day to read to his children.
  16. sets B. leaves C. spares D. lets
  17. For the past few months she’s been as a street _________ selling fruit and vegetable.
  18. dealer B. trader C. pusher D. vendor
  19. I use weed-killer to _________ the weeds in the garden.
  20. get rid of B. get out of C. get away with D. get in the way with
  21. If there is new evidence that proves his innocence, it is likely that the authorities will _________ him from jail.
  22. release B. relieve C. remove D. rehabilitate
  23. The defendant’s lawyer wasn’t very good and he was found _________ by the jury.
  24. faulty B. mistaken C. guilty D. sinful
  25. The dish was so tasty that I asked for second _________.
  26. helping B. portion C. ration D. share
  27. I’m amazed that this game ever _________- it is so silly!
  28. took in B. caught on C. took up D. caught by
  29. “I’m sure the Whitleys were involved.” – “They _________ have since they know nothing about the business.”
  30. can’t B. wouldn’t C. shouldn’t D. mustn’t
  31. “Candy’s an excellent pianist, isn’t she?” – “She _________ to win the prize if she plays this well during the competition.”
  32. is due B. is bound C. is about D. is set
  33. His friends offered to _________ the next time he was in town so that he wouldn’t have to pay for a hotel.
  34. place him in B. put him up C. back him up D. turn him out
  35. Susan became so tired of city life that she decided to buy a piece of land _________.
  36. out of the ordinary B. as the crow flies
  37. far and away D. in the middle of nowhere
  38. My mind went ____ when the official asked me my phone number- I couldn’t remember it at all.
  39. empty B. clear C. blank D. vacant
  40. During their first date, Jane had nervously peppered the conversation with _____talk.
  41. unimportant B. tiny C. small D. trivial
  42. We do go _________ in the office, but the odd rule gets broken from time to time.
  43. by the book B. for a song C. astray D. in phrases
  44. Supply the correct FORM of the word in capital letter. Write your answers on your answer sheet.

Before going to an interview, it is advisable to go through a mock interview. This will give you the opportunity to try out your technique and answers live. It is also a chance to receive feedback that is (1. BENEFIT) __________ in guiding you towards improving your interview style and general (2. PRESENT) _________ Just one mock interview will result in a (3. NOTICE)_________ improvement in your interview skill. Why? For the same reason that a (4. SPEAK) _________ doesn’t exist while it is still on paper or floating in your head. It only exists when you give it (5. ORAL)_________ The first time you give it in front of an audience, it will come out nothing like the one you prepared.

It is the same with being interviewed. It is not enough to look at a question and say, ‘Yeah, I know the answer to that one.’ You need to practise your answer live; this is not the time to talk to yourself in front of a mirror. Seek out a (6. PROFESSION) _________ and have the session videotaped. Then you will have two opinions – the interview’s and your own. You will find you get a completely different (7. IMPRESS)________ when listening to yourself than when you are watching yourself saying something. Just as your voice always sounds different on tape, so do your (8. RESPOND) _______. You will be glad the image is captured on tape and not in a potential employer’s mind. For maximum effect, you should (9. VISIT)________ your answers and go through a second mock interview. This should help with any (10. EASE)________ and give you more confidence for the real interview.

III. There are 10 errors in the following passage. Identify and correct them. The first has been done for you.

Most children with (0) health appetites are ready to eat almost anything that is offering them and a child rare dislikes food unless it is badly cooked. The way the meal is cooked and served is most important and an attractive served meal will often improve a child’s appetite. Never ask a child whether he likes and dislikes a food and never discuss them in front of him or allow nobody else to do so. If the father says he hates fat meat or the mother refuses vegetables under the child’s hearing he is likely to copy this procedure. Take it for grant that he likes everything and he probably will. Nothing healthful should be omitted out the meal because of a supposing dislike. At meal time, it is a good idea to give a child a small portion and let him come back for a second helping other than give him as much as he is likely to at all once. Do not talk too much to the child during the meal times. But let him get on with his food, and do not allow him to leave the table immediately after a meal or he will soon learn to swallow his food so that he can hurry back to his toys. Under no circumstance must a child be coaxed and forced to eat. (0) healthy

(1)_________

(2)_________

(3)_________

(4)_________

(5)_________

(6)_________

(7)_________

(8)_________

(9)_________

(10)_________

PART III: READING

  1. Read the following passage and choose the best answer for each question. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.

The ability to weep is a uniquely human form of emotional response. Some scientists have suggested that human tears are (1) _____ of an aquatic past – but this does not seem very likely. We cry from the moment we enter this world, for a number of reasons. Helpless babies cry to persuade their parents that they are ill, hungry or uncomfortable. As they (2) _____, they will also cry just to attract parental attention and will often stop when they get it.

The idea that having a good cry do you (3) _____ is a very old one and now it has scientific validity since recent research into tears has shown that they (4) _____ a natural painkiller called enkaphalin. By fighting sorrow and pain this chemical helps you feel better. Weeping can increase the quantities of enkaphalin you (5) _____.

Unfortunately, in our society we impose restrictions upon this naturally (6) _____ activity. Because some people still regard it as a (7) _____ of weakness in men, boys in particular are admonished when they cry. This kind of repression can only increase stress, both emotionally and physically.

Tears of emotion also help the body (8) _____ itself of toxic chemical waste, for there is more protein in them than in tears resulting from cold winds or other irritants. Crying comforts, calms and can be very enjoyable – (9) _____ the popularity of highly emotional films which are commonly (10) _____ “weepies”. It seems that people enjoy crying together almost as much as laughing together.

  1. witness B. evidence C. result D. display
  2. evolve B. change C. develop D. alter
  3. better B. fine C. good D. well
  4. contain B. retain C. hold D. keep
  5. construct B. achieve C. provide D. produce
  6. curing B. treating C. healing D. improving
  7. hint B. symbol C. feature D. sign
  8. release B. rid C. loosen D. expel
  9. consider B. remark C. distinguish D. regard
  10. named B. entitled C. subtitled D. called
  11. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. Write your answers on your answer sheet.

ITALY’S MOST POETIC CITY

Venice has been an inspiration for writers, artists and musicians throughout history. In the 15th century it was the world’s (1) _____ port. Since then it has built up an astonishing collection of art and architecture (2) _____ to its trade with the East.

The city (3) ____ its visitors incredible sights.  Do not believe those who say Venice is a museum. This is still a living city full of joys. Venice looks good in any light. The sun makes the domes sparkle, but even on a grey, (4) _____ day the city can be extremely romantic.

And (5) _____ it gets overcrowded, (6) _____ is an easy escape to the other islands in the Venice Gulf, (7) _____ brightly-colored houses are a photographer’s dream.

In a curious way, Venice is a model city for the future; it is free from cars and the (8) _____ way to get around is by public transport or on foot. This one fact alone (9) _____ it a unique city, one (10) _____ traffic noise, the creation of genius indeed.

 

III. Read the passage then choose the best answer to each question that follows. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.

Legend has it that sometime toward the end of the Civil War (1861-1865) a government train carrying oxen traveling through the northern plains of eastern Wyoming was caught in a snowstorm and had to be abandoned. The driver returned the next spring to see what had become of his cargo. Instead of the skeletons he had expected to find, he saw his oxen, living, fat, and healthy. How had they survived?

The answer lay in a resource that unknowing Americans lands trampled underfoot in their haste to cross the “Great American Desert” to reach lands that sometimes proved barren. In the eastern parts of the United States, the preferred grass for forage was a cultivated plant. It grew well with enough rain, then when cut and stored it would cure and become nourishing hay for winter feed. But in the dry grazing lands of the West that familiar bluejoint grass was often killed by drought. To raise cattle out there seemed risky or even hopeless.

Who could imagine a fairy-tale grass that required no rain and somehow made it possible for cattle to feed themselves all winter? But the surprising western wild grasses did just that. They had wonderfully convenient features that made them superior to the cultivated eastern  grasses. Variously known as buffalo grass, grama grass, or mesquite grass, not only were they immune to drought; but they were actually preserved by the lack of summer and autumn rains. They were not juicy like the cultivated eastern grasses, but had short, hard stems. And they did not need to be cured in a barn, but dried right where they grew on the ground. When they dried in this way, they remained naturally sweet and nourishing through the winter. Cattle left outdoors to fend for themselves thrived on this hay. And the cattle themselves helped plant the fresh grass year after year for they trampled the natural seeds firmly into the soil to be watered by the melting snows of winter and the occasional rains of spring. The dry summer air cured them much as storing in a barn cured the cultivated grasses.

  1. What does the passage mainly discuss?
  2. A type of wild vegetation                B. Western migration after Civil War
  3. The raising of cattle                         D. The climate of the Western United States
  4. What can be inferred by the phrase “Legend has it”in line 1?
  5. Most history book include the story of the train.
  6. The story of the train is similar to other ones from that time period.
  7. The driver of the train invented the story.
  8. The story of the train may not be completed factual.
  9. The word “they”in line 4 refers to _____.
  10. plains B. skeletons C. oxen                      D. Americans
  11. What can be inferred about the “Great American Desert” mentioned in line 7?
  12. Many had settled there by the 1860’s.
  13. It was not originally assumed to be a fertile area.
  14. It was a popular place to raise cattle before the Civil War.
  15. It was not discovered until the late 1800’s.
  16. The word “barren”in paragraph 2 is closed in meaning to _____.
  17. lonely B. uncomfortable               C. infertile                D. dangerous
  18. The word “preferredparagraph 2 is closed in meaning to _____.
  19. favored B. available C. ordinary               D. required
  20. Which of the following can be inferred about the cultivated grass mentioned in the second paragraph?
  21. Cattle raised in the Western United States refused to eat it.
  22. It had to be imported into the United States.
  23. It would probably not grow in the western United States.
  24. It was difficult for cattle to digest.
  25. Which of the following was NOT one of the names given to the western grasses?
  26. Mesquite grass B. Bluejoint grass    C. Buffalo grass D. Grama grass
  27. Which of the following was NOT mentioned as a characteristic of western grasses?
  28. They contain little moisture B. They have tough stems
  29. They can be grown indoors D. They are not affected by dry weather
  30. According to the passage, the cattle help promote the growth of the wild grass by_____.
  31. eating only small quantities of grass
  32. continually moving from one grazing area to another
  33. naturally fertilizing the soil
  34. stepping on and pressing the seeds into the ground

PART IV: WRITING

  1. Rewrite the following sentences without changing their meaning, using the words given. These words must not be changed in any way.
  2. Return the product to the shop if you have any complaints about it.

Should ______________________________________________________________________

  1. It’s almost nine months since I stopped subscribing to that magazine.

I cancelled ___________________________________________________________________

  1. Her success went beyond her expectation.

Never _______________________________________________________________________

  1. His fondness for the game increased with his proficiency.

The more ____________________________________________________________________

  1. Simon hadn’t expected that he would feel so weak after the operation.

The operation left ______________________________________________________________

  1. I am sure he recognized us at the airport.

He must _____________________________________________________________________

  1. The journalists only heard about the changes to the wedding plans when they arrived at the avenue.

Not until _____________________________________________________________________

  1. “Why can’t you do your work more carefully?” Helen’s boss said to her.

Helen’s boss criticized __________________________________________________________

  1. Someone has suggested raising the parking fees in the city.

It ___________________________________________________________________________

  1. Don’t misquote. I never said I hated ballet.

Don’t put ____________________________________________________________________

 

  1. Write an essay (about 250 words) about the following topic:

Sometimes tourists may damage tourist sites. Explain what some of the negative effects may be. Suggest some solutions to this problem.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

—————–THE END—————–

Keys – practice 15

PART A

  1. vulnerable B. conservation C. generation                           D. disappearance
  2. encounter B. influence C. agency D. memory
  3. crossbar          B. advance           C. goalie         D. Polo
  4. succeed B. anxious C. well-done D. reduce
  5. studious B. semester C. similar D. century
  6. teacher B. brochure C. achieve D. purchase
  7. departure B. inherit C. elegant D. authentic
  8. satisfy B. quality C. mistake D. Sequential
  9. repetition B. television C. residential D. mountaineer
  10. communication  B. international C. university D. necessarily

PART III. LEXICO-GRAMMAR

  1. Complete each of the following sentences with the correct answer. 10pts)
1. C 2. B 3. B 4. C 5. D
6. B 7. A 8. D 9. A 10. A
11. C 12. A 13. B 14. A 15. B
16. B 17. D 18. C 19. C 20. A

 

  1. Each sentence below contains 1 mistake. IDENTIFY the mistakes and WRITE THEIR CORRECT FORMS.(5pts)

 

1. offering => offered 2. attractive  => attractively 3. and  => or
4. nobody  => anybody 5. under  =>in/with 6. grant => granted
7. out => from 8. supposing => supposed 9. other  => rather
10. circumstance => circumstances    

 

III. Supply the correct FORM of the word in capital letter.

1. beneficial 2. presentation 3. noticeable 4. speech 5. orally
6. professional 7. impression 8. responses 9. revisit 10. unease

 

PART IV. READING

  1. Read the text & decide which word best fits each space by choosing A, B, C or D. (10pts)
1. B 2. C 3. C 4. A 5. D
6. C 7. D 8. B 9. A 10. D

 

  1. Fill in each blank space with an appropriate word. (10pts)  
1. largest/greatest 2. thanks 3. offers 4. rainy/cloudy 5. if
6. there 7. whose 8. only 9. makes 10. without

 

III. Read the following passage and choose the best answer. (10pts)

1. A 2. B 3. C 4. D 5. C
6. A 7. C 8. B 9. D 10. B

 

PART V. WRITING

  1. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (5pts)
  2. Should you have any complaints about the product, return it to the shop.
  3. I cancelled my subscription to that magazine nine months ago.
  4. Never had she expected she was so successful.
  5. The more proficient he was at the game, the more he was fond of it.
  6. The operation left Simon feeling weaker than he (had) expected.
  7. He must have recognized us at the airport.
  8. Not until the journalist arrived at the airport did they hear the changes to the wedding plans.
  9. Helen’s boss criticized her for not doing her work more carefully.
  10. It has been suggested that the parking fees (should) be raised.
  11. Don’t put words into my mouth. I never said I hated ballet.

 

  1. Write an essay (about 250 words) about the following topic:

Sometimes tourists may damage tourist sites. Explain what some of the negative effects may be. Suggest some solutions to this problem.

 

Marking scheme

The impression mark given is based on the following scheme:

  1. Content: 50% of total mark: a provision of all main ideas and details as appropriate
  2. Language:30% of total mark: a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students
  3. Presentation:20% of total mark: coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students.

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *