Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 17

ENGLISH PRACTICE 17

I – PRONUNCIATION

Choose the word whose stress pattern is different from the other three in the following questions

  1. complain B. gather C. product D. transcript
  2. mosquito B. elephant C. dinosaur D. buffalo
  3. protect B. settle C. relate D. compose
  4. government B. understand C. interview D. reference
  5. scholarship B. develop C. equipment D. discourage
  6. integral B. terrific C. cathedral D. museum
  7. appreciative B. archeologist C. architectural D. cosmopolitan
  8. photograph B. separate C. recommend D. hurricane
  9. tonight B. control C. purpose D. involve
  10. enough B. aware C. support D. swallow
  11. LEXICO-GRAMMAR

Exercise 1: Choose the best answer for each question.

  1. My sister never allows ____ a party at home.
  2. to have B. me having C. having had D. having
  3. She forgot _____ her toilet bag for her trip and she is now a little annoyed about it.
  4. to be packing B. having packed C. packing D. to pack
  5. When I __________ how to ski for the first time, I felt so happy.
  6. succeeded B. began C. studied D. learned
  7. Thailand defeated Laos ___2______3.
  8. with/by B. by/of C. by/to D. with/of
  9. A number of political prisoners….. since Independent Day
  10. have been released B. have released C. was released D. has been released
  11. The street is very noisy,….makes sleeping difficult
  12. which B. what C. that D. it
  13. There’s someone at the door. ………….. it
  14. I am going to answer B. I’m answering C. I’ll answer D. I answered
  15. There are a lot of…. buildings in the centre of Sydney.
  16. many-floored B. multi-storey C. multi-storied D. many-story
  17. It’s surprising how few people can… between margine and butter.
  18. distinguish B. seprate C. disgnose D. estimate
  19. Rapid _______ would cause frequent floods and leave little water during dry seasons.
  20. run-off run-in C. run-out D. run-over
  21. You are _______ to clean the bathroom.
  22. declared imagined C. supposed D. spoken
  23. They are passing new laws to ________ wildlife in the area.
  24. conserve protest C. shield D. shelter
  25. They ________ a serious threat to security.
  26. put place C. set D. pose
  27. _______ did he pay for his transitor radio?
  28. How high How many C. How much D. How often
  29. More than half the staff ___________ temporary.
  30. is are C. was D. were
  31. He reduced _________ and turned sharp left.
  32. speed rapidity C. fast D. rate
  33. What’s taking an entrance exam ___________?
  34. like alike C. likely D. look like
  35. The kids found it hard to stay ________.
  36. unmoved unmoving C. still D. stuck
  37. _________ he became famous did he realize the price of fame.
  38. Only until Not until C. Since D. Until
  39. He is _________ now so he can’t afford to buy a car.
  40. out of job out of order C. out of work D. out of employment
1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.
16. 17. 18. 19. 20.

Exercise 2: Provide the correct article A/AN/THE/X (zero article) in the following gaps.

(21)________first few days after getting home from (22)______ college were okay but then I began to feel rather bored and lonely. My parents were busy working and (23)______most of my friends were either away on holiday or else had (24)________ holiday jobs. I tried to get a job myself but without success. I was beginning to wish I had not come home when I saw (25)_______advertisement for holiday courses in (26)________local newspaper. For (27)_______small fee you could try lots of different activities organized by (28)________ town’s youth club. Each activity lasted half (29)________ day and they were all exciting. I also met new people as many of (30)________ tourists staying in the town joined in.

21. 22. 23. 24. 25.
26. 27. 28. 29. 30.

Exercise 3: Provide the correct form of the word in bold capitals.

The World Health Organisation (WHO) is (31) WORRY that 1.1 billion teenagers and people in their twenties and early thirties are damaging their (32) HEAR by listening to loud music. It says (33) NEAR half the young people in middle and high-income countries risk hearing loss because of the “(34) SAFETY use” of personal music (35) PLAY, including smartphones. Loud music in nightclubs, bars and at sporting events also increases the risk. The WHO recommends a safe (36) LIMITED of listening to music for just one hour a day. The WHO director for (37) INJURE prevention, Dr Etienne Krug, told the BBC that: “What we’re trying to do is raise (38) AWARE of an issue that is not (39) TALK about enough.” He said hearing loss is easily (40) PREVENT.
21. 22. 23. 24. 25.
26. 27. 28. 29. 30.

Exercise 4: Choose the incorrect parts and correct them.

  1. Despite(A) fats and oil are nutritionally (B) important as (C) energy sources, medical research indicates that saturated fats may contribute to hardening (D) of the arteries.
  2. The radio telescope, invented(A) in 1932, has capabilities (B) beyond far (C) those of optical telescopes in tracking (D) signals from galaxies.
  3. The boat rose and fell slow(A) as (B) the huge sea swells (C) moved (D) towards shore.
  4. She was determined(A) to pursue (B) a tertiary education however (C) happened to her (D).
  5. Today there is(A) an unusually (B) large amount (C) of students in the class (D).

III. READING

Exercise 1: Questions 1 – 10

Clinic for internet addicts opens in US

If you have to take a quick break from reading this article to send a text message or check your Blackberry, then the good news is that help is at hand.

A new centre for cyberspace addicts has opened in the US city of Seattle. It claims to be America’s first residential centre for people addicted to the internet and video games. For $14,000, six people at a time can spend 45 days fighting against their constant need to connect to the internet. Residents are given counselling and psychotherapy, as well as group activities such as household chores, walks in the grounds and exercising.

The centre, in the countryside about 50km outside Seattle, is the idea of therapist Hilarie Cash. She recorded her first case of cyberspace addiction in 1994, with a patient so glued to video games that he lost his marriage and two jobs. But until this summer she had only met patients on a day-by-day basis. Cash points out that although countries such as China, South Korea and Taiwan have places where internet addicts can find help, America has been slow to recognise the problem.

Ben Alexander, 19, was one of the centre’s first residents. He became addicted to the video game World of Warcraft, which took up most of his time awake. He started playing the game when he was a new student at Iowa University. “At first it was a couple of hours a day. By midway through the first semester, I was playing 16 or 17 hours a day,” he said.

By comparison to the whizz-bang on the screen in front of him, the social life at university seemed very boring. He came to see the game as an “easy way to socialise and meet people.” Alexander eventually left the university and found help with his gaming problem. “I don’t think I’ll go back to World of Warcraft any time soon,” he said.

Questions 1 – 6: Read the text and choose the correct answers to these questions.

  1. The centre is for people who spend too much time ____________
  2. at the office on the phone C. online
  3. The residents at the centre do activities ___________
  4. in pairs in small groups C. in big groups
  5. Cash’s first patient was addicted to _____________
  6. video games exercising C. household chores
  7. People have been slow to recognise the addiction in ___________
  8. China South Korea C. the US
  9. Ben began to have problems when he started ______________
  10. at college at the centre C. at work
  11. Ben found the game a good way to _____________
  12. study make friends C. help his problem

Questions 7 – 12: Read the text and write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer to these questions.

  1. Where is the new centre?
  2. How much does the course cost?
  3. How long is the course?
  4. When did Cash have her fist addicted patient?
  5. What internet game did Ben play?
  6. How many hours a day did Ben play the game?
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.

 

Exercise 2: Questions 13 – 20

Read the text and fill in each blank with a most suitable word.

School students do not shower after sports class

A report has found that more than half of high (13)__________ boys and two-thirds of girls never shower after a physical (14)__________  class. Researchers suggest that students don’t want to sweat and take a (15)__________ , so they are less active in sports classes. The researchers questioned almost 4,000 children in schools in Essex, England. Lead researcher Dr Gavin Sandercock said he was surprised (16)__________  how rarely students showered. He said: “We know (17)__________  children aren’t getting (18)__________  physical activity because we have seen their fitness declining; (19)__________  the unwillingness to shower is a barrier to working up a sweat (20)__________  playing sport, it’s something we need to tackle to promote activity at schools.”

13. 14. 15. 16.
17. 18. 19. 20.

 

Exercise 3: Questions 21 – 30

Read the text and choose the most suitable option to complete the text.

The Internet bus

In the desert areas that surround Tucson city, USA, students spend hundreds of hours on yellow buses each year getting to and from their schools. But when mobile internet equipment was (21)____________  on a yellow school bus, the bored, often noisy, teens were transformed into quiet, studious individuals.

District officials got the idea during (22)____________  drives on school business to Phoenix, two hours each way, when they (23)____________  that, when they went in pairs, one person could drive and the other could work using a laptop and a wireless card. They (24)____________  if internet access on a school bus could (25)____________  students’ academic productivity, too.

But the idea for what students call ‘the internet bus’ really took shape when the district’s chief information officer (26)____________  across an article about having internet across in cars. He thought, “What if you could put that in a bus?”

The officials have been delighted to see the (27)____________  of homework getting done, morning and evening, as the internet bus (28)____________  up and drops off students along the 70-minute drive. (29)____________  some students spend their time playing games or visiting social networking sites, most students do make (30)____________  their travel time to study.

  1. installed B. set C. included D. structured
  2. extraordinary B. occasional C. exceptional D. few
  3. believed B. acknowledged C. estimated D. realised
  4. thought B. imagined C. suspected D. wondered
  5. increase B. enlarge C. rise D. heighten
  6. got B. looked C. came D. put
  7. total B. amount C. number D. measure
  8. brings B. picks C. rides D. catches
  9. Since B. Despite C. Although D. However
  10. progress B. work C. use D. part

 

31. 32. 33. 34. 35.
36. 37. 38. 39. 40.

 

  1. WRITING

Exercise 1: Complete the following sentences so that their meanings are close to the originals.

  1. I can’t say I enjoy it when people tear my writing to pieces in front of me.
  • I can’t say I enjoy having …………………………………………..
  1. We’ll have to make up our minds by the end of the week, won’t we?
  • A decision will have to …………………………………………..
  1. The job received over a hundred applications.
  • Over a hundred people …………………………………………..
  1. This story of yours isn’t true!
  • You have made …………………………………………..
  1. The best solution was thought of by Sally.
  • Sally came …………………………………………..

Exercise 2: Write a PARAGRAPH of at least 120 words on the following topic:

If you could study a subject that you have never had the opportunity to study, what would you choose? Explain your choice, using specific reasons and details.

Keys – practice 17

I – PRONUNCIATION

Choose the word whose stress pattern is different from the other three in the following questions

  1. complain B. gather C. product D. transcript
  2. mosquito B. elephant C. dinosaur D. buffalo
  3. protect B. settle C. relate D. compose
  4. government B. understand C. interview D. reference
  5. scholarship B. develop C. equipment D. discourage
  6. integral B. terrific C. cathedral D. museum
  7. appreciative B. archeologist C. architectural D. cosmopolitan
  8. photograph B. separate C. recommend D. hurricane
  9. tonight B. control C. purpose D. involve
  10. enough B. aware C. support D. swallow
  11. LEXICO-GRAMMAR: Total: 3 pts

Exercise 1: (Total: 1 pts: 0.05pt/each correct answer)

1. D 2. D 3. D 4. C 5. A
6. A 7. C 8. B 9. A 10. A
11. C 12. A 13. D 14. C 15. B
16. A 17. A 18. C 19. B 20. C

Exercise 2: (Total: 0.5 pts: 0.05pt/each correct answer)

21. The 22. x 23. x 24. x 25. an
26. the 27. a 28. the 29. a 30. the

Exercise 3: (Total: 1 pts: 0.1pt/each correct answer)

31. worried 32. hearing 33. nearly 34. unsafe 35. players
36. limit 37. injury 38. awareness 39. talked 40. preventable

Exercise 4: (Total: 0.5 pts: 0.05pt/each correct finding + 0.05pt/each correction)

  1. A => Although/ Though
  2. C => far beyond
  3. A => slowly
  4. C => whatever
  5. C => number

III. READING: Total: 3 pts (0.1pt/each correct answer)

Exercise 1:

1. C 2. B 3. A 4. C
5. A 6. B 7. Seattle 8. S14,000
9. 45 days 10. 1994 11. World of Warcraft 12. 16 or 17

Exercise 2:

13. school 14. education 15. shower 16. at
17. that 18. enough 19. if 20. or

Exercise 3:

21. A 22. B 23. D 24. D 25. A
26. C 27. B 28. B 29. C 30. C
  1. WRITING: Total: 2 pts

Exercise 1: Total: 0.5 pts (0.1pt/each correct answer)

  1. I can’t say I enjoy having my writing torn to pieces in front of me.
  2. A decision will have to be made by the end of the week, won’t we?
  3. Over a hundred people applied for the job.
  4. You have made up this story!
  5. Sally came up with the best solution.

Exercise 2: 1.5 pts

  1.  Hướng dẫn
  • Chấm bài theo hướng dẫn chấm.
  • Chi tiết hoá điểm số các ý (nếu có) phải đảm bảo không sai lệch với tổng điểm mỗi ý và được thống nhất trong hội đồng chấm thi.
  • Không làm tròn điểm

III. Hướng dẫn cụ thể

Tiêu chí Mô tả chi tiết Điểm
Nội dung Viết đúng chủ đề (chỉ cần viết đúng câu chủ đề)

Viết logic, hợp lí

0,3

0,4

Ngôn ngữ Đúng cấu trúc ngữ pháp

Sử dụng từ vựng phù hợp phong phú

0,3

0,3

Trình bày Viết đủ số từ theo qui định

Mạch lạc, rõ ràng, có ý sáng tạo

0,1

0,1

Tổng   1.5

 

Cách tính lỗi: – 01 lỗi ngữ pháp (cấu trúc, từ vựng…) trừ                             0,05

– 01 lỗi chính tả                                       trừ                             0,01

– Viết ít hơn số từ qui định                      trừ                            0,2

– Viết nhiều hơn số từ qui định không trừ điểm

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *