Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 18

ENGLISH PRACTICE 18

I – PRONUNCIATION

Choose the word whose stress pattern is different from the other three in the following questions

  1. period B. consider C. advocate D. cultural
  2. exclude B. expire C. expert D. exceed
  3. industrial B. infallible C. intimacy D. intensity
  4. engineering B. comprehension C. maturity D. architectural
  5. curriculum B. grammatical C. repetitious D. historical
  6. enough B. aware C. support D. swallow
  7. period B. consider C. advocate D. cultural
  8. exclude B. expire C. expert D. exceed
  9. industrial B. infallible C. intimacy D. intensity
  10. engineering B. comprehension C. maturity D. architectural

 

  1. LEXICO-GRAMMAR

Exercise 1. Complete each of the following sentences with the correct answer (A, B, C or D). Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.

  1. Millie’s father accused her of _________.
  2. trying not hard enough B. not trying enough hard
  3. not trying hard enough D. trying not enough hard
  4. The public library _________ to all readers who are interested in reading and doing research.
  5. is opening B. is open C. is opened D. is being opened
  6. I bought some new shoes. They felt a bit strange _________ because I wasn’t used to them.
  7. first B. at first C. firstly D. first of all
  8. I quickly packed my new belongings and spent _________ money I had on a one-way ticket home.
  9. little B. a little C. the little D. a little of
  10. She believes that all countries should _________ the death penalty as it is inhumane.
  11. put down to B. catch up on C. get down to D. do away with
  12. Keep your ticket _________ you have to show it to an inspector.
  13. if B. in case C. unless D. supposing
  14. He always _________ aside some time every day to read to his children.
  15. sets B. leaves C. spares D. lets
  16. For the past few months she’s been working as a street _________ selling fruit and vegetable.
  17. dealer B. trader C. pusher D. vendor
  18. I use weed-killer to _________ the weeds in the garden.
  19. get rid of B. get out of C. get away with D. get in the way with
  20. If there is new evidence that proves his innocence, it is likely that the authorities will _________ him from jail.
  21. release B. relieve C. remove D. rehabilitate
  22. The defendant’s lawyer wasn’t very good and he was found _________ by the jury.
  23. faulty B. mistaken C. guilty D. sinful
  24. The dish was so tasty that I asked for a second _________.
  25. helping B. portion C. ration D. share
  26. I’m amazed that this game ever _________ – it is so silly!
  27. took in B. caught on C. took up D. caught by
  28. – “I’m sure the Whitleys were involved.”

– “They _________ have since they know nothing about the business.”

  1. can’t B. wouldn’t C. shouldn’t D. mustn’t
  2. “Candy’s an excellent pianist, isn’t she?” – “She _________ to win the prize if she plays this well during the competition.”
  3. is due B. is bound C. is about D. is set
  4. His friends offered to _________ the next time he was in town so that he wouldn’t have to pay for a hotel.
  5. place him in B. put him up C. back him up D. turn him out
  6. The doctor _______the cut on my knee and said it had completely healed up.
  7. examined B. investigated C. researched D. looked into
  8. My mind went _________ when the official asked me my phone number – I couldn’t remember it at all.
  9. empty B. clear C. blank D. vacant
  10. During their first date, Jane had nervously peppered the conversation with _____talk.
  11. unimportant B. tiny C. small D. trivial
  12. You need a passport to cross the _________between Mexico and the United States.
  13. edge B. line C. border D. rim

 

Exercise 2. There are 10 errors in the following passage. Identify and correct them like the example provided.

Example: success (Line 1) → succeed

 

It is very difficult to success in the music business; nine out of ten bands that release a first record fail to produce the second. Surviving in the music industry requires luck and patience, but most of all it requires and intricate knowledge of how a record company is functioned. The process begins when a presenter of a company’s Artist and Repertoire (A&R) department visits bars and night clubs, scouting for young, talented bands. After the representative identifies a promised band, he or she will work to negotiate a contract with that band. The signature of this recording contract is a slow process. A company will spend a long time to investigate the band itself as well as current trends for popular music. During this period, it is important that a band reciprocates with an investigation of its own, learning as much as possible about the record company and making personnel connections within the different departments that will handle their recordings. Line 1

Line 2

Line 3

Line 4

Line 5

Line 6

Line 7

Line 8

Line 9

Line 10

Line 11

Line 12

Line 13

Line 14

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

…………………..

 

Exercise 3. Supply the correct FORM of the word in capital letters. Write your answers on your answer sheet.

Before going to an interview, it is advisable to go through a mock interview. This will give you the opportunity to try out your technique and answers live. It is also a chance to receive feedback that is (1. BENEFIT) __________ in guiding you towards improving your interview style and general (2. PRESENT) __________. Just one mock interview will result in a (3. NOTICE) ______ improvement in your interview skill. Why? For the same reason that a (4. SPEAK) _______ doesn’t exist while it is still on paper or floating in your head. It only exists when you give it        (5. ORAL)_______. The first time you give it in front of an audience, it will come out nothing like the one you prepared.

It is the same with being interviewed. It is not enough to look at a question and say, ‘Yeah, I know the answer to that one.’ You need to practise your answer live; this is not the time to talk to yourself in front of a mirror. Seek out a (6. PROFESSION) _______ and have the session videotaped. Then you will have two opinions – the interview’s and your own. You will find you get a completely different (7. IMPRESS)________ when listening to yourself than when you are watching yourself saying something. Just as your voice always sounds different on tape, so do your (8. RESPOND) _______. You will be glad the image is captured on tape and not in a potential employer’s mind. For maximum effect, you should (9. VISIT)________ your answers and go through a second mock interview. This should help with any (10. EASE)________ and give you more confidence for the real interview.

 

III. READING

Exercise 1. Read the following passage and choose the best answer for each question. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.

The ability to weep is a uniquely human form of emotional response. Some scientists have suggested that human tears are (1) _____ of an aquatic past – but this does not seem very likely. We cry from the moment we enter this world, for a number of reasons. Helpless babies cry to persuade their parents that they are ill, hungry or uncomfortable. As they (2) _____, they will also cry just to attract parental attention and will often stop when they get it.

The idea that having a good cry do you (3) _____ is a very old one and now it has scientific validity since recent research into tears has shown that they (4) _____ a natural painkiller called enkaphalin. By fighting sorrow and pain this chemical helps you feel better. Weeping can increase the quantities of enkaphalin you (5) _____.

Unfortunately, in our society we impose restrictions upon this naturally (6) _____ activity. Because some people still regard it as a (7) _____ of weakness in men, boys in particular are admonished when they cry. This kind of repression can only increase stress, both emotionally and physically.

Tears of emotion also help the body (8) _____ itself of toxic chemical waste, for there is more protein in them than in tears resulting from cold winds or other irritants. Crying comforts, calms and can be very enjoyable – (9) _____ the popularity of highly emotional films which are commonly (10) _____ “weepies”. It seems that people enjoy crying together almost as much as laughing together.

 

  1. witness B. evidence C. result D. display
  2. evolve B. change C. develop D. alter
  3. better B. fine C. good D. well
  4. contain B. retain C. hold D. keep
  5. construct B. achieve C. provide D. produce
  6. curing B. treating C. healing D. improving
  7. hint B. symbol C. feature D. sign
  8. release B. rid C. loosen D. expel
  9. consider B. remark C. distinguish D. regard
  10. named B. entitled C. subtitled D. called

 

Exercise 2. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. Write your answers on your answer sheet.

Travel Insurance

When going on holiday, it is always a good idea to take out travel insurance. This is just in case something goes (1) _____ along the way. You could lose your luggage, you could be robbed, or even become ill and need expensive medical treatment. For millions of holiday makers, travel insurance is just a precaution (2)_______ will help them have an enjoyable and worry-free holiday. But for (3)_____, travel insurance is a way of earning money  (4) ______ making false claims against insurance companies. For (5) ______, some people pretend that they have had expensive equipment stolen which in (6) ______ never even existed, and then claim large sums in compensation. Such claims cost insurance company a total (7)_____ £50 million per year. But the cheats’ luck is about to run (8)_____. (9) ______ to a new computer system, companies will be able to tell at a glance (10) _____ someone has made a claim within the last three years. Honest travelers will no longer have to pay through the nose for other people’s dishonesty.

 

Exercise 3. Read the passage then choose the best answer to each question that follows. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.

The symptoms of hay fever include watery and itchy eyes and a runny, congested nose. People suffering from hay fever may experience occasional wheezing and repeated bouts of sneezing and may even lose their sense of smell. Some victims of hay fever may also have stopped-up ears. About 30 percent of those who suffer from hay fever may develop the symptoms associated with periodic asthma or a sinus infection. The allergen-antibody theory does not fully explain allergic reactions because the membranes and glands in eyes and ears are controlled by the independent nervous system, which keeps these organs in balance. But the independent nervous system itself is part of the emotional- response center and may cause the feelings of anger, fear, resentment, and lack of self-confidence in reaction to allergy-causing substances.

The most common cause of hay fever is the pollen of ragweed, which blossoms during the summer and autumn. When airborne pollen particles, as well as mold, come into contact with the victim’s membranes, they can cause allergic reactions that release histamine and result in virtual blockage of air passages. To prevent hay fever or to decrease the severity of its symptoms, contact with the ragweed pollen should be reduced. Although some communities have attempted to eliminate the plants that cause the reactions, elimination programs have not been successful because airborne pollen can travel considerable distances. Antihistamine can help with short but severe attacks. Over extended periods of time, however, patients are prescribed a series of injections of the substance to which they are sensitive in order to increase immunity and thus be relieved of the seasonal allergy.

(Resource: Toefl test strategies by Eli Hinkel, Ph.D)

  1. It can be inferred from the passage that the phrase “hay fever”refers to________.
  2. fodder for cattle B. a seasonal discomfort
  3. viral bacteria D. a lung disease
  4. According to the passage, the symptoms of the allergy are predominantly________.
  5. abdominal B. intestinal C. respiratory D. chronic
  6. What can be inferred from the first paragraph?
  7. Hay fever may cause severe allergic reactions and even death.
  8. The cause of allergic reactions has not been determined.
  9. The nervous system balances allergic reactions.
  10. People should not have an emotional response to allergic reactions.
  11. According to the passage, patients suffering from hay fever may also experience________.
  12. hunger pains B. mood swings
  13. nervous blockages   D. sensory perceptions
  14. The word “resentment” is closest in meaning to________.
  15. reprieve B. reprisal C. irritation D. grief
  16. According to the passage, the irritants are transported by________.
  17. wind B. food C. travelers D. air passages
  18. The word “blockage”in the passage is closest in meaning to________.
  19. obstruction B. bleeding C. enlargement D. dryness
  20. According to the passage, to avoid incidents of hay fever, patients need to________.
  21. avoid interactions with other patients B. avoid exposure to pollen
  22. increase their self-confidence D. take doses of prescribed medicine.
  23. Which of the following is NOT mentioned in the passage as a cause of allergies?
  24. pollen B. mold C. flowers D. injections
  25. A paragraph following this passage would most probably discuss________.
  26. how the nervous system alerts patients.
  27. how the immune system reacts to allergens.
  28. what other diseases can be relieved by vaccines.
  29. what flowers are harmless to hay fever patients.
  30. WRITING

Exercise 1. Rewrite the following sentences without changing their meaning.

  1. Return the product to the shop if you have any complaint about it.

Should ______________________________________________________________________

  1. It’s almost nine months since I stopped subscribing to that magazine.

I cancelled ___________________________________________________________________

  1. Her success went beyond her expectation.

Never _______________________________________________________________________

  1. His fondness for the game increased with his proficiency.

The more ____________________________________________________________________

  1. Simon hadn’t expected that he would feel so weak after the operation.

The operation left ______________________________________________________________

  1. I am sure he recognized us at the airport.

He must _____________________________________________________________________

The journalists only heard about the changes to the wedding plans when they arrived at the avenue.

Not until _____________________________________________________________________

  1. “Why can’t you do your work more carefully?” Helen’s boss said to her.

Helen’s boss criticized __________________________________________________________

  1. Someone has suggested raising the parking fees in the city.

It ___________________________________________________________________________

  1. That dress is a third of the cost of the blue one.

The blue dress is three__________________________________________________________

 

Exercise 2. Write an essay (about 250 words) about the following topic:

Sometimes tourists may damage tourist sites. Explain what some of the negative effects may be. Suggest some solutions to this problem.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

————-Hết———–

Keys – practice 18

I – PRONUNCIATION

Choose the word whose stress pattern is different from the other three in the following questions

  1. period B. consider C. advocate D. cultural
  2. exclude B. expire C. expert D. exceed
  3. industrial B. infallible C. intimacy D. intensity
  4. engineering B. comprehension C. maturity D. architectural
  5. curriculum B. grammatical C. repetitious D. historical
  6. enough B. aware C. support D. swallow
  7. period B. consider C. advocate D. cultural
  8. exclude B. expire C. expert D. exceed
  9. industrial B. infallible C. intimacy D. intensity
  10. engineering B. comprehension C. maturity D. architectural
  11. LEXICO-GRAMMAR (25 pts)

Exercise 1. (10pts: 0.5 pt/each correct answer)

1. C 2. B 3. B 4. C 5. D
6. B 7. A 8. D 9. A 10. A
11. C 12. A 13. B 14. A 15. B
16. B 17. A 18. C 19. C 20. C

 

Exercise 2. Each sentence below contains 1 mistake. IDENTIFY the mistakes and WRITE THEIR CORRECT FORMS.  (10pts: 0.5 pt/each correct finding + 0.5 pt/each correction)

1. the second (Line 2)→ a second 6. signature  (Line 8)→ signing
2. and (intricate) (Line 4)→ an (intricate) 7. to investigate  (Line 10)→ investigating
3. is functioned (Line 4)→  functions 8. for  (Line 10)→ in
4. presenter (Line 5)→ representative 9. reciprocates  (Line 11)→ reciprocate
5. promised (Line 7)→ promising 10. personnel  (Line 13)→ personal

 

Exercise 3. (5 pts: 0.5 pt/each correct answer)

1. beneficial 2. presentation 3. noticeable 4. speech 5. orally
6. professional 7. impression 8. responses 9. revisit 10. unease

 

III. READING (30pts)

Exercise 1. (10pts: 1 pt/each correct answer)

1. B 2. C 3. C 4. A 5. D
6. C 7. D 8. B 9. A 10. D

 

Exercise 2. (10pts: 1 pt/each correct answer)

1. wrong 2. which 3. others/ some 4. by 5. example/ instance
6. fact 7. of 8. out 9. Thanks 10. whether/ if

 

Exercise 3. (10pts: 1 pt/each correct answer)

1.B 2.C 3. B 4. B 5. C
6. A 7. A 8. B 9. D 10. B

 

  1. WRITING (25 pts)

Exercise 1. (10pts: 1 pt/each correct answer)

  1. Should you have any complaint about the product, return it to the shop.
  2. I cancelled my subscription/ subscibing to that magazine nine months ago.
  3. Never had she expected she was so successful/ she got so much/ such success.
  4. The more proficient he was at the game, the more he was fond of it.
  5. The operation left Simon feeling weaker than he (had) expected.
  6. He must have recognized us at the airport.
  7. Not until the journalists arrived at the avenue did they hear about the changes to the wedding plans.
  8. Helen’s boss criticized her for not doing her work more carefully.
  9. It has been suggested that the parking fees in the city (should) be raised.
  10. The blue dress is three times as much/ expensive as that one.

 

Exercise 2. (15 pts)

Sometimes tourists may damage tourist sites.

Explain what some of the negative effects may be. Suggest some solutions to this problem.

Marking scheme

The mark given is based on the following scheme:

  • Task achievement (25 % of total mark)
  • Coherence and cohesion (25 % of total mark)
  • Grammar range and Accuracy (25 % of total mark)
  • Lexical resource (25 % of total mark)

 

 

————-Hết———–

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *