Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 20

ENGLISH PRACTICE 20

PART I. PHONETICS

  1. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words.
  2. A. latter B. label C. ladder D. latitude
  3. A. pour B. roar C. flour  D. soar
  4. A. chase B. purchase C. bookcase D. suitcase
  5. A. thread B. feather C. bread D. bead
  6. A. prepare B. preface C. preparation D. prejudice
  7. Choose the word whose stress pattern is differently from those of the other words.
  8. A. amphibian B. champagne C. cathedral D. creature
  9. A. accommodation B. antibiotic C. counterclockwise D. deforestation
  10. A. consciousness B. ecotourism C. biosphere D. confirm
  11. A. architectural B. cosmopolitan C. appreciative D. archeologist
  12. A. consolidate B. context C. conference D. confidence

 

PART II. LEXICO-GRAMMAR

  1. Read the sentences carefully and choose the best answers to make complete ones.
  2. From 1949 onward, the artist Georgia O’keeffe made New Mexico _______.
  3. her permanent residence was B. where her permanent residence
  4. permanent residence for her D. her permanent residence
  5. Just as remote-controlled satellites can be employed to explore outer space, _______ employed to investigate the deep sea.
  6. can be robots     B. robots can be       C. can robots      D. can robots that are
  7. _______ is not clear to researchers.
  8. Why dinosaurs having become extinct. B. Why dinosaurs became extinct
  9. Did dinosaurs become extinct D. Dinosaurs became extinct
  10. The first transatlantic telephone cable system was not established _______ 1956.
  11. while B. until C. on D. when
  12. Drinking water _______ excessive amounts of fluorides may leave a stained or mottled effect on the enamel of teeth.
  13. containing B. in which containing
  14. contains D. that contain
  15. In the 1820’s physical education became _______ of the curriculum of Harvard and Yale Universities.
  16. to be part B. which was part C. was part D part
  17. If you can win his attention ___________ for you.
  18. the so much better B. the better so much
  19. so much the better D. so the much better
  20. The President resigned; the whiff of scandal remained ____________.
  21. otherwise B. therefore C. immediately D. nevertheless
  22. Which __________ agency do you work for?
  23. ads B. advertised C. advertising D. advertisement
  24. Van Gogh suffered from depression ____________ by overwork and ill-health.
  25. brought on B. coming about C. taken up D. put through

 

  1. Each sentence below contains 1 mistake. IDENTIFY the mistakes and WRITE THEIR CORRECT FORMS.
  2. Had the committee members considered the alternatives more carefully, they would have realized that the second was superior than the first:
  3. Malnutrition is a major cause of death in those countries where the cultivation of rice have been impeded by recurrent drought.
  4. Because the residents had worked so diligent to renovate the old building, the manager had a party.
  5. John’s wisdom teeth were troubling him, so he went to a dental surgeon to see about having them pull.
  6. Time spends very slowly when you are waiting for a bus to arrive
  7. Judy decided to wait until after she had taken her exams before having her wisdom teeth pull.
  8. Hardly the plane had landed when Adam realized that he had left the file that he needed at his office.
  9. When she was asked for her opinion on the course, she said it had been a waist of time.
  10. I try to remember your name but I am afraid I cannot remember it.
  11. I’d prefer to do it on myself because other people make me nervous.

III. Fill in each blank with a suitable PREPOSITION or PARTICLE.

  1. I know ________ experience that I do my best work early in the morning.
  2. I am astonished ________ the way my students can spend all night at the disco and still remember their prepositions next morning.
  3. Is it possible to insure yourself ________ nuclear attack?
  4. At school today, we had a long discussion _______ the best way to learn a foreign language.
  5. “How can I discourage my boyfriend _______ trying to kiss me all the time?” “Eat plenty of garlic.”
  6. Raise the gun to your shoulder, aim _______ the target, and try not to kill anyone.
  7. Small children should be watched ____________ carefully.
  8. Would you give up your country cottage __________ a town flat?
  9. He’ll inherit the money when he comes ______________ age.

10.The performance on the first night came ______________ pretty. 

  1. Write the correct FORM of each bracketed word.
  2. (ADAPT)__________ to a new environment is a difficult thing for old people.
  3. Police asked (PASS) ______________ if they had seen the accident happen.
  4. What a (WORRY) ______________pair of children. They have to be watched every minute of the day.
  5. Children are taught from young to be (RESPECT) _____________ to their elders.
  6. They frequently (MOBILE) _________________ the traffic as they march through the streets.
  7. He shook his head in _____________ (APPROVE)
  8. He fought the illness with courage and ________________ (DETERMINE)
  9. She seems (REASON) __________happy in her new job.
  10. Can we (ARRANGE) _____________the meeting for next Monday at 7?
  11. If you weren’t so (ACT)_______________, you wouldn’t be so fat!

 

PART III. READING

  1. Read the text & decide which word best fits each space by choosing A, B, C or D.

Action scenes in films

Modern cinema audiences expect to see plenty of thrilling scenes in action films. These scenes, which are (1) __________ as stunts, are usually performed by stuntmen who are specially trained to do dangerous things safely. (2) ________ can crash a car, but if you are shooting a film, you have to be extremely (3) __________ sometimes stopping right in front of the camera and film crew. At an early (4) ___________ in the production, an expert stuntman is (5) __________ in to work out the action scenes and form a team. He is the only person who can go (6) __________ the wishes of the director, although he will usually only do this in the (7) __________ of safety.

Many famous actors like to do the dangerous parts themselves, which produces better shots, since stuntmen don’t have to (8) _________ in for the actors. Actors like to become (9) _________ in all the important aspects of the character they are playing, but without the recent progress in safety equipment, insurance companies would never let them take the risk. To do their own stunts, actors need to be good athletes, but they must also be sensible and know their (10) ___________.If they were to be hurt, the film would come to a sudden halt.

  1. A. remarked B. known C. referred D. named
  2. A. Everyone B. Someone C. Anyone D. No one
  3. A. detailed B. plain C. straight D. precise
  4. A. period B. minute C. part D. stage
  5. A. led B. taken C. drawn D. called
  6. A. over B. against C. through D. across
  7. A. interests B. needs C. purposes D. regards
  8. A. work B. get C. put D. stand
  9. A. connected B. arranged C. involved D. affected
  10. A. limits B. ends C. frontiers D. borders

 

  1. Fill in each blank space with an appropriate word.

THE BIRTH OF THE T-SHIRT

The T-shirt, or at least the T-shirt as we know it, was born in the theatre. When Tennessee William’s play A Streetcar Named Oesire opened in New York in December 1947, a young actor (1) ____________ Marlon Brando went (2) __________ stage wearing a (3) _________ of blue jeans and a bright, white, capped-sleeve T-shirt. It was the first time the T-shirt had been seen publicly as anything (4) ____________ an item of underwear and it set a fashion trend that was to last through (5) _____________ the end of the century. The idea for the T-shirt came (6) __________  Brando himself. He had worn one at rehearsals for the play. The director was so impressed by the look that was created that he asked Brando to wear the shirt in the play itself. Brando may have seen the shirt being advertised by the American company Sears Roebuck. They had decided to market the shirt (7) ___________ a fashionable garment in its (8) ____________ right, rather than just something to be worn (9) __________ warmth beneath a denim workshirt (10) ___________ an army uniform. It was Brando, however, who popularized it, especially with the release of the film version of Streetcar in 1951. A short leather jacket completed the look that was to be adopted by teenage rebels in many countries for decades afterwards.

 

III. Read the following passage and choose the best answer.  

Since the world became industrialized, the number of animal species that have either become extinct or have neared extinction has increased. Bengal tigers, for instance, which once roamed the jungles in vast numbers, now number only about 2,300. By the year 2025, it is estimated that they will become extinct. What is alarming about the case of the Bengal tiger is that this extinction will have been caused almost entirely by poachers who, according to some sources, are not always interested in material gain but in personal gratification. This is an example of the callousness that is contributing to the problem of extinction. Animals, such as Bengal tiger, as well as other endangered species, are valuable parts of the world’s ecosystem. International laws protecting these animals must be enacted to ensure their survival and the survival of our planet.

Countries around the world have begun to deal with the problem in various ways. Some countries, in an effort to circumvent the problem, have allocated large amounts of land to animal reserves. They then charge admission prices to help defray the costs of maintaining the parks, and they often must also depend on world organizations for support. This money enables them to invest in equipment and patrols to protect the animals. Another response to the increase in animal extinction is an international boycott of products made from endangered species. This has had some effect, but by itself it will not prevent animals from being hunted and killed.

  1. What is the main topic of the passage?
  2. the Bengal tiger B. international boycott
  3. endangered species D. problems with industrialization
  4. Which of the following is closest in meaning to the world “alarming” in the first paragraph?
  5. dangerous B. serious C. gripping D. distressing
  6. The word “poachers” as used in the first paragraph could best be replaced by which of the following?
  7. illegal hunters B. enterprising researchers
  8. concerned scientists D. trained hunters
  9. The word “callousness” in the first paragraph could best be replaced by which of the following?
  10. indirectness B. independence C. incompetence D. insensitivity
  11. The above passage is divided into two paragraphs in order to contrast.
  12. a problem and a solution B. a statement and an illustration
  13. a comparison and contrast D. specific and general information
  14. What does the word “this” in the first paragraph refer to in the passage?
  15. Bengal tigers B. Interest in material gain
  16. Killing animals for personal satisfaction D. The decrease in the Bengal tiger population
  17. Which of the following could best replace the word “allocated” in the second paragraph?
  18. set aside B. combined C. organized D. taken off
  19. The word “defray” in the second paragraph is closest in meaning to which of the following?
  20. lower B. raise C. make a payment on D. make an investment toward
  21. What does the term “international boycott” in the second paragraph refer to?
  22. buying and selling of animal products overseas
  23. a refusal to buy animal products worldwide
  24. a global increase in animal survival
  25. defraying the cost of maintaining national parks
  26. Which of the following best describes the author’s attitude?
  27. forgiving B. concerned C. vindictive D. surprised

 

PART IV. WRITING

  1. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it.
  2. She never seems to succeed even though she works hard.

Hard  _____________________________________________________.
2. Do all the washing, please!

Let ______________________________________________________.
3. I regret not going to the airport to say good bye to him.

I wish ___________________________________________________.

  1. Mick thought that we were married.

Mick was under _________________________________________.

  1. The only thing that kept us out of prison was the way he spoke the local dialect.

But for his command  ____________________________________.

  1. Write an essay ( about 250 words) about the following topic:

Some people say that traffic accidents are caused by the increasing number of motorbikes. Others blame for man’s fault. Which point of view do you agree? State at least three relevant evidences.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Keys – practice 20

PART II. PHONETICS

  1. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words. (5pts)
1. B 2.C 3.B 4.D 5.D
  1. Choose the word whose stress pattern is differently from those of the other words.(5pts)
1.D 2.C 3.D 4.C 5.D

PART III. LEXICO-GRAMMAR

  1. Read the sentences carefully and choose the best answers to make complete ones. (10pts)
1. D 2.B 3.B 4.B 5.A
6.D 7.C 8.D 9.C 10.A
  1. Each sentence below contains 1 mistake. IDENTIFY the mistakes and WRITE THEIR CORRECT FORMS. (10pts)
  2. to the first 2. has 3. diligently 4. them pulled 5. Time passes
  3. pulled 7. had the plane 8. waste of time 9. am trying 10. by myself

III. Fill in each blank with a suitable PREPOSITION or PARTICLE. (10pts)

1. from 2. at/by 3.against 4. about 5. from
6.at 7.over 8. for 9.of 10.off
  1. Write the correct FORM of each bracketed word. (10pts)
1. Adaptation 2. passers-by 3.worrisome 4.respectful 5.immobilize
6.disapproval 7.determination 8.reasonably 9.rearrange 10.inactive

 PART IV. READING

  1. Read the text & decide which word best fits each space by choosing A, B, C or D. (10pts)
1.B 2.C 3.D 4.D 5.D
6.B 7.A 8.D 9.C 10.A
  1. Fill in each blank space with an appropriate word. (10pts)  
1.named/called 2.on 3.pair 4.but/ except 5.to/until
6.from 7.as 8.own 9.for 10.or

III. Read the following passage and choose the best answer. (10pts)

1.C 2.D 3.A 4.D 5.A
6.C 7.A 8.C 9.B 10.B

PART V. WRITING

  1. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10pts)
  2. Hard as/ though she works, she never seems to succeed.
  3. Let all the washing be done.
  4. I wish I had gone to the airport to say good bye to him.
  5.  Mick was under the impression that we were married
  6. But for his command of the local dialect, we could have been put into prison / jail.

 

  1. Write an essay (of about 250 words) about the following topic (20pts)

Some people say that traffic accidents are caused by the increasing number of motorbikes. Others blame for man’s fault. Which point of view do you agree? State at least three relevant evidences.

 

Marking scheme

The impression mark given is based on the following scheme:

  1. Content: 50% of total mark: a provision of all main ideas and details as appropriate
  2. Language:30% of total mark: a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students
  3. Presentation:20% of total mark: coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students.

——The end ——

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *