Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 5

ENGLISH PRACTICE 5

SECTION A: PRONUNCIATION

Choose the word whose stress is pronounced differently from the other three in the following questions

  1. disappearance      B. Sympathetic C. capacity D. conversation
  2. argument B. achievement C. Involvement        D. confinement
  3. completion B. behaviour C. material D. understand
  4. opinion B. comfortable C. powerful D. accurate
  5. penalty B. habitat C. decision D. Countryman
  6. Atmosphere B. emission C. disposal D.   volcanic 
  7. economic B. considerate C. territorial D. continental
  8. commit B. recipe C. index D. preview
  9. economic B. considerate C. territorial D. continental
  10. commit B. recipe C. index D. preview

SECTION B: READING

Part 1: Read the following passage and choose the correct answer to each of the questions.

Scientists have established that influenza viruses taken from man can cause diseases in animals. In addition, man can catch the diseases from animals. In fact, a greater number of wild birds seem to carry the viruses without showing any evidence of illness. Some scientists conclude that a large family of influenza viruses may have evolved in the bird kingdom, a group that has been on earth 100 million years and is able to carry the viruses without contracting the disease. There is even convincing evidence to show that virus strain are transmitted from place to place and from continent to continent by migrating birds.

It is known that two influenza viruses can recombine when both are present in an animal at the same time. The result of such recombination is a great variety of strains containing different H and N spikes. This raises the possibility that a human influenza viruses can recombine with an influenza virus from a lower animal to produce an entirely new spike. Research is underway to determine if that is the way major new strains come into being. Another possibility is that two animal influenza strains may recombine in a pig, for example, to produce a new strain which is transmitted to man.

  1. 11. According to the passage, scientists have discovered that influenza viruses _______
  2. cause ill health in wild animals
  3. do not always cause symptoms in birds
  4. are rarely present in wild birds
  5. change when transmitted from animals to man
  6. 12. What is known about the influenza viruses?
  7. It was first found in a group of very old birds.
  8. All the different strains can be found in wild birds.
  9. It existed over 100 million years ago.
  10. It can survive in many different places.
  11. 13. According to the passage, a great variety of influenza strains can appear when______
  12. H and N spikes are produced
  13. animal and bird viruses are combined
  14. dissimilar types of viruses recombine
  15. two viruses of the same type are contracted
  16. 14. New strains of viruses are transmitted to man by_______
  17. a type of wild pig B. diseased lower animals
  18. a group of migrating birds D. a variety of means
  19. 15. It can be inferred from the passage that all of the following are ways of producing new strains of influenza EXCEPT_______
  20. two influenza viruses in the same animal recombining
  21. animal viruses recombining with human viruses
  22. two animal viruses recombining
  23. two animal viruses recombining in a human

Your answers:

11. 12. 13. 14. 15.

Part 2: Read the text and then select the correct answer, A, B, C or D. Write your answer in the right box below.

The Netherlands

Welcome to the Netherlands, a tiny country that only extends, at its broadest, 312 km north to south, and 264 km east to west – (16) ______ the land area increases slightly each year as a (17)  ______ of continuous land reclamation and drainage. With a lot of heart and much to offer, ‘Holland,’ (18)  ______ it is commonly known to most of us abroad – a name stemming (19)  ______ its once most prominent provinces – has more going on per kilometre (20)  ______ most countries, and more English-speaking natives. You’ll be impressed by its (21)  ______ cities and charmed by its countryside and villages, full of contrasts. From the exciting variety (22)  ______ offer, you could choose a romantic canal boat tour in Amsterdam, a Royal Tour by coach in The Hague, or a hydrofoil tour around the biggest harbour in the world – Rotterdam. In season you could visit the dazzling bulb fields, enjoy a full day on a boat, or take a bike tour through the pancake-flat countryside spiced with windmills. The possibilities are (23)  ______ and the nationwide tourist office, which is on hand to give you information and (24)  ______ reservations. You’ll have (25)  ______ language problems here, as the Dutch are true linguists and English is spoken here almost universally.

  CHUYÊN ĐỀ BỒI DƯỠNG HSG LÝ DAO DỘNG CƠ HỌC 3
16. A. so B. despite C. in spite of D. although
17. A. whole B. consequently C. rule D. result
18. A. as B. like C. so D. that
19. A. in B. from C. on D. of
20. A. then B. than C. like D. to
21. A. historic B. historical C. historically D. historian
22. A. at B. in C. on D. for
23. A. countdown B. counted C. countless D. countable
24. A. sit B. catch C. do D. make
25. A. few B. a few C. little D. a little

 

Your answers:

16. 17. 18. 19. 20.
21. 22. 23. 24. 25.

 

SECTION B: VOCABULARY AND GRAMMAR

Part 1: Choose the best answer to complete each of the following sentences. Write A, B, C or D in your answers

  1. 26.Please                   and see us some time –  you’re always welcome.
  2. A.come to                B. come about            C. come round           D. come away
  3. 27.This  is                     the most difficult job I’ve had to do.
  4. A.by far B.by chance    C. by all means   D. by myself
  5. 28.You’d better stop spending money,                    you’ll end up in debts.
  6. A.or so B.if not C. otherwise D. so that
  7. 29. One person……..seven in the world speaks perfect English.
  8. from within C. for among           D. out of.
  9. 30. The agency is ________ and not run for profit.
  10. charitable B. donated           C. voluntary          D. free
  11. 31.He retired early________ his ill health.
  12. A.on behalf of           B. in front of                C. on account of         D. in spite of
  13. 32. Job specialisation takes place…………of production is seperated into occupations.
  14. whenever the work is                                 B. when the work
  15. is when the work                                        D. whenever working
  16. 33. The judge decided to……….the thief to three months’imprisonment.
  17. sentence. B. prison.           C. put.           D. imprison.
  18. 34. I met Jim at college. It was the start of a………….friendship.
  19. longlife B. prolong            C. lengthened            D. lifelong
  20. 35. Bats avoid………..objects by emitting high-frequency sounds and listening for echoes.
  21. to run into B. running onto C. running into D. to run onto

Your answers :

26. 27. 28. 29. 30.
31. 32. 33. 34. 35.

 

Part 2: There are 8 mistakes in the following passage. Underline the mistakes and write the correct answers in the space provided.

Let us suppose that you are in the position of a parent. Would you allow your children read any book they wanted to without first checking its content? Would you take them to see any film without first finding whether it is suitable for them? If your answer of these questions is yes, then you are either extremely permissive, or just plain irresponsible. If your answer is not, then you are exercising your right as a parent to protect your children from what you consider to be desirable influences. In other words, by acting as a censor yourself, you are admitting that there is a strong case for censorship.

  Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 8

Children need protection and it is the parents’ responsible to provide it. But what about adults? Aren’t they old enough to decide that is good for them? The answer is that many adults are, but don’t make the mistake of thinking that all adults are as yourself. Censorship is for the good of society as a whole.  Highly civilized people might find it possible to live together without laws of any kind: they would just rely on good sense to solve their problems. But imagine what chaos there would be if we live in a society without laws! Like the law, censorship contributes to the common good.

Your answers:

MISTAKES CORRECTION MISTAKES CORRECTION
36.   40.  
37.   41.  
38.   42.  
39.   43.  

 

Part 3: Fill in each blank with a suitable word to fill in the blanks.

Vitamins are substances required for the proper functioning of the body. In this century, thirteen vitamins have been discovered .

A lack of any vitamins in a person’s body can cause illness. In some cases, an excess of vitamins can also (44)……….to illness. For example, sailors in the past were prone to suffer from scurvy (45)………is a disease resulting from the lack of vitamin C. It causes bleeding of the gum, loss of teeth and skin rashes. Sailors suffer from scurvy because they did not eat fruits and vegetables. Fruits and vegetables contain vitamin C ,which is necessary for good (46)…………..

Vitamin B complex is composed of eight different vitamins. A lack of any of these vitamins will lead to different(47)……….. For instance, a person who has too little vitamin B1 will suffer from beri-beri, a disease that causes heart problems and mental disorders. A lack of vitamin B2 results in eye and skin problems while deficiency of vitamin B6 causes problems of the nervous system. Too little vitamin B12 will cause anemia. The knowledge that vitamin deficiencies caused certain diseases led doctors to (48)………people suffering from these illnesses by giving them doses of the necessary (49)………….Today, vitamins are available (50)……….the form of pills and can easily be bought at any pharmacy.

Your answers:

44. 45. 46. 47.
48. 49. 50.

 

Part 4: Complete the second sentence so that it has a similar meaning to first one. Use and don’t change the word given. Write 2-5 words in total.

  1. 51. I tried to talk to Jack about the problem, but he was too busy.                          WORD

I tried to …………………………… about the problem ,but he was too busy

  1. 52. “ I don’t mind which film we see”, I said                                                         MATTER

I said that …………………………… me which film we saw.

  1. 53. I was too scared to tell him what I really thought.                                            COURAGE

I ……………………………………… to tell him what I really thought.

  1. 54. People say that the pyramids are worth visiting.                                               SUPPOSED

The pyramids ……………………………………………. worth visiting.

  1. 55. I was so shocked that I couldn’t react.                                                               WASN’T

I …………………………………………………………… react.

SECTION C: WRITING

Part 1: Part 1: You have recently seen a film you enjoyed very much. Write a letter to an English-speaking penfriend, recommending the film and explaining why you thought it was so good (80-90 words). Use your name and address as Tom Smith – 123, Red Street, Fantasy City.

…………………………………………………………………………………………………………………

  Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 6

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

 

Part 2: Write a composition about 150-200 words on the following topic:

Some students prefer to study alone. Others prefer to study with a group of students. Which do you prefer? Use specific reasons and examples to support your answer.

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………

THE END

 

Keys practice 5

SECTION A: PRONUNCIATION (20 points)

Choose the word whose stress is pronounced differently from the other three in the following questions

 

  1. disappearance      B. Sympathetic C. capacity D. conversation
  2. argument B. achievement C. Involvement        D. confinement
  3. completion B. behaviour C. material D. understand
  4. opinion B. comfortable C. powerful D. accurate
  5. penalty B. habitat C. decision D. Countryman
  6.  Atmosphere B. emission C. disposal D.   volcanic 
  7. economic B. considerate C. territorial D. continental
  8. commit B. recipe C. index D. preview
  9. economic B. considerate C. territorial D. continental
  10. commit B. recipe C. index D. preview

SECTION B: READING (20 points)

Part 1: (2pts × 5 Qs) 

11.B 12.D 13.C 14.D 15.D

Part 2: (1pts × 10 Qs)

16.D 17.D 18.A 19.B 20.B
21.A 22.C 23.C 24.D 25.A

 

SECTION C: VOCABULARY AND GRAMMAR (30 points)

Part 1(1pts × 10 Qs)

26.C 27.A 28.C 29.D 30.C
31.C 32.B 33.A 34.D 35.C

Part 2: (1pts ×8 Qs)

MISTAKES CORRECTION MISTAKES CORRECTION
36. read to read 40. responsible responsibility
37. finding finding out 41. that is good what is good
38. not no 42. as yourself like yourself
39. desirable undesirable 43.live lived

Part 3: (1pts × 7 Qs).

44. lead 45.which/that 46.health 47.diseases
48.cure 49.vitamins 50.in

Part 4: (1pts × 5 Qs)

  1. I tried to have a word with Jackabout the problem, but he was too busy.
  2. I said that it didn’t matter tome which film we saw.
  3. I didn’t have the courageto tell him what I really thought.
  4. The pyramids are supposed to beworth visiting.
  5. I wasn’t calm enough toreact.

SECTION D: WRITING (20 points)

Part 1: (7pts)

Length (1ps): 80-90 words

Ideas (2ps):

Organization and Style (2ps): informal

Vocabulary and grammar (2ps)

Part 2: (13pts)

  1. Length: (2ps) : 150 to 200 words.
  2. Organization & style:(3ps) ideas are organized and presented with coherence, style, and clarity appropriate               to the level of English language gifted upper-secondary school students.
  3. Ideas (4ps): a provision of main ideas and appropriate details and examples.
  4. Grammar and Vocabulary (4ps) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students.

 

 

 

You cannot copy content of this page