Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 6

ENGLISH PRACTICE 6

SECTION A: PHONETICS

 

  1. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words. Write your answer in the spBộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 1 ace provided.
  2. A. associate B. sociable C. ancient D. ancestor
  3. A. walked B. threatened C. passed D. forced
  4. A. too B. food C. soon             D. good
  5. A. legal B. legend C. generous D. manager
  6. A. adventure B. future C. mature D. figure
1. 3. 5.
2. 4.  

 

  1. Pick out the word that differs from the other words in the position of the main stress. Write your answer in the space provided.
  2. A. comedy B. collection C. comical D. calculate
  3. A. ambitious B. memorial C. memory D. mechanic
  4. A. remove B. cancel C. copy D. answer
  5. A. Japanese B. engineer             C. practical             D. questionnaire
  6. A. document B. develop C. opponent D. astonish
6. 8. 10.
7. 9.  

 

SECTION B: VOCABULARY AND GRAMMAR

  1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answer in the space provided.
  2. He has declared……building a new bridge.
  3. against B.to C. in D. about
  4. A washing machine of this type will certainly……normal domestic use.
  5. stand up for B.get on to C. take down with D. come up with
  6. She set……some money each month for her holiday.
  7. aside B.back C. about D. up
  8. …….of half-starving wolves were roaming the snow-covered countryside.
  9. Packs B.Herds C. Flocks D. Swarms
  10. We had to get a bank loan when the money finally…….
  11. gave off B.gave in C. gave over D. gave out
  12. Mary always takes great care…….her children.
  13. with B.for C. of D. to
  14. ……..he did not attend the English class, he knew the lesson quite well.
  15. In spite of B.Despite C. Although D. Because
  16. Please don’t enter…….knocking.
  17. without B.with C. except for D. while
  18. While studying he was financially dependent…….his parents.
  19. of B.from C. on D. to
  20. I took your pen……..mistake.
  21. of B.with C. by D. from
  22. ……..of all the staff, I would like to wish you a happy retirement.
  23. In place B.On account C. Instead D. On behalf
  24. He kept his job…….the manager had threatened to sack him.
  25. despite B.even C. although D. unless
  26. Mary doesn’t mind living…….her own.
  27. with B.by C. at D. on
  28. Please cut my hair…….the style in this magazine.
  29. the same long as B.the same length as C. the same long like D. the same length like
  30. Ancient Egyptians mummified the dead bodies through the use of chemicals, ……ancient Peruvians did through natural processes.
  31. whether or not B.even though C. whereas D. because
11. 14. 17. 20. 23.
12. 15. 18. 21. 24.
13. 16. 19. 22. 25.

 

  1. There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it.
  2. Because the torrential rains that had devastated the area, the governor sent the National Guard to assist in the clean-up operation.
  3. One of the most important things in life is a good health.
  4. The city has spent a big amount of money on crime prevention.
  5. Comparing with other countries, Libya spends a high percentage of income on education.
  6. 30. People are now enjoying a higher level of living.
  7. In the United Kingdom women see their doctor on the average five times a year.
  8. Although Mark has been cooking for many years, he still doesn’t know to prepare French foods in the traditional manner.
  9. When we arrived at the store to purchase the dishwasher advertise in the newspaper, we learned that all the dishwashers had been sold.
  10. After rising the flag to commemorate the holiday, the mayor gave a long speech.
  11. This time tomorrow I will lie on the beach, enjoying the sunshine.

 

  MISTAKE CORRECTION   MISTAKE CORRECTION
26.     31.    
27.     32.    
28.     33.    
29.     34.    
30.     35.    

 

III. Give the correct form of the words in the brackets in each of the following sentences. Write your answer in the space provided.

  1. I was annoyed at his (REFUSE)______ to co-operate.
  2. The book doesn’t say much about prices, but it is very (INFORM)______ about everything else.
  3. The noise (LESS)______ as the plane got farther away.
  4. He lost in the election because he was a weak and (DECIDE)______ leader.
  5. I couldn’t help it. The accident was (AVOID)______.
  6. She was (EXTREME)______ knowledgeable about the history of China.
  7. He was very (SET)_______ when his cat was run over.
  8. Jackson had another violent (AGREE)_______ with the referee.
  9. Many people were buried (LIVE)______ after the earthquake.
  10. She studied (ECONOMY)______ at university.
36. ……………………… 39. ……………………… 42. ……………………… 45. ………………………
37. ……………………… 40. ……………………… 43. ………………………  
38. ……………………… 41. ……………………… 44. ………………………  
  Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 19

 

SECTION C: READING COMPREHENSION

  1. Fill in each numbered blank with one suitable word. Write your answer in the space provided.

Australia is a big country, but nearly all Australians live near the sea. On hot summer days, you can see thousands of people at the beach. Many beaches have waves (46)______ are very high.

These large waves are known as surf and the people who ride them are called surfers. Surfing is a skill, and it needs learning. Don’t (47)______ to be able to surf properly the (48)______ time you try. However, by practising a few times you will learn (49)______ to do it.

Surfing is not a new sport. Perhaps its origins need explaining. It started hundreds (50)______  years ago in Hawaii. Men swam (51)______ to sea to catch fish and found they could come back to land very quickly by riding the waves. These first surfers did not (52)______ a board. They were “body surfers”. Many people (53)______  do this type of surfing today.

After a while people started to use boards and rode the waves by lying, kneeling or standing (54)______ them. These first surfboards were made of wood and the water made them rot after a while. Today, surfboards are made of plastic or fibreglass (55)______.

46. ……………………… 49. ……………………… 52. ……………………… 55. ………………………
47. ……………………… 50. ……………………… 53. ………………………  
48. ……………………… 51. ……………………… 54. ………………………  

 

  1. Read the following passage and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each gap. Write your answer in the space provided.

What do you do well? What do you enjoy doing? Your answers to these two questions will help you identify your (56)______. An employer will consider you seriously for a (57)______ when you can show them that you know who you are, what you can offer and which you have studied. Sometimes it is difficult to know what your weaknesses are. Clearly not everyone is equally good (58)______ everything. You may need to improve yourself and so (59)______ courses in that field could turn a weakness into strength.

You will need to (60)______ some time on your self-assessment. Your honesty and the desire for self-improvement will lead to (61)______ in getting the right job. Explore the following seven areas to start to get to know yourself: your aptitude, your skills, your personality, the level of responsibility you feel comfortable with, your interests and your needs.

Ask (62)______ if you have any special talents and if you need to consider your physical health when choosing a job. Be as honest and realistic as you can, and ask for other people’s (63)______ if necessary. Make a list of these things. It is usually a good idea to talk about your aptitudes with teachers, family and friends.

If you are considering a career that (64)______ a special talent, such as art, acrobatics, mathematics or music, discuss your aptitudes with (65)______ expert in that area and discover how they fit the needs of the occupation.

  1. A. strong B. strength C. strengthen D. strengthened
  2. A. position B. location C. spot D. room
  3. A. upon B. in C. at D. for
  4. A. meeting B. taking C. making D. interviewing
  5. A. use B. make C. lose D. spend
  6. A. success B. successful C. successfully D. succeed
  7. A. you B. your C. yours D. yourself
  8. A. interests B. fields C. opinions D. attendances
  9. A. requires B. asks C. tells D. urges
  10. A. a B. an C. the D. this

 

56. 59. 62. 65.
57. 60. 63.  
58. 61. 64.  

 

III. Read the following text and choose the best answer for the questions below. Write your answer in the space provided.

       May 7th 1840 was the birthday of one of the most famous Russian composers of the nineteenth century: Peter Ilyich Tchaikovsky, the son of a mining inspector. Tchaikovsky studied music as a child and later studied composition at the St. Petersburg Conservatory. His greatest period of productivity occurred between 1876 and 1890, during which time he enjoyed patronage of Madame von Meck, a woman he never met, who gave him a yearly living stipend. Madame von Meck later terminated her friendship with Tchaikovsky, as well as his living allowance, when she, herself, was facing financial difficulties. It was during the time of Madame von Meck’s patronage, however, that Tchaikovsky created the music for which he is most famous, including the music for the ballets of “Swan Lake” and “The Sleeping Beauty”. Tchaikovsky’s music, well-known for its rich melodic and sometimes melancholy passages, was one of the first that brought serious dramatic music to dance. Before this, little attention had been given to the music behind the dance. Tchaikovsky died ostensibly of cholera on November 6th 1893, though there are now some scholars who argue that he committed suicide.

  1. The best title for this passage could be ______.
  2. “The Life and Music of Tchaikovsky”
  3. “Development of Tchaikovsky’s Music for Ballets”
  4. “Tchaikovsky’s Relationship with Madame von Meck”
  5. “The Cause of Tchaikovsky’s Death”
  6. According to the passage, all of the following describe Madame von Meck EXCEPT______.
  7. she had economic troubles
  8. she was generous
  9. she was never introduced to Tchaikovsky
  10. she enjoyed Tchaikovsky’s music
  11. According to the passage, Tchaikovsky’s music is most well-known for ______.
  12. its repetitive and monotonous tones
  13. the ballet-like quality of music
  14. the richness and melodic drama of the music
  15. its lively, capricious melodies
  16. Which of the following is NOTmentioned in the passage?
  17. Tchaikovsky’s influence on ballet music.
  18. Tchaikovsky’s unhappiness leading to suicide.
  19. The patronage of Madame von Meck.
  20. Tchaikovsky’s productivity in composing.
  21. It can be inferred from the passage that ______.
  22. it was not the music behind the dance that made Tchaikovsky famous
  23. there is suspicion on the cause of Tchaikovsky’s death
  24. Madame von Meck was one of the most famous Russian composers
  25. Madame von Meck was one of Tchaikovsky’s girlfriends
  Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 18
66. 68. 70.
67. 69.  

 

SECTION D: WRITING

  1. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before it.
  2. It is extremely difficult for us to make ends meet these days.

     We find …………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  1. Alice and Charles did not decide to move to a bigger house until after the birth of their second child.

Only when ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  1. While mending the road, they accidentally blocked our water pipes.

They accidentally cut off …………………………………………………………………………………………………………………….

  1. He brought the umbrella along but it didn’t rain.

He needn’t ………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. While I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time.

Despite ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

  1. Use the word given in brackets and make any necessary additions to write a new sentence in such a way that it is as similar as possible in meaning to the original sentence. Do NOT change the form of the given word(s).
  2. When I was driving, I realized that the car wasn’t working properly.                                      (WRONG)

…………………………………………………………………………………………………

  1. Sandra said that she was willing to work late.                                                                         (MIND)

…………………………………………………………………………………………………

  1. They pretended to be enjoying themselves, but they weren’t really.                                       (AS)

…………………………………………………………………………………………………

  1. I can’t lift this table on my own. (UNLESS)

…………………………………………………………………………………………………

  1. The coins are believed to have been buried for safe-keeping. (IT)

…………………………………………………………………………………………………

 

III. Write a composition about the following topic:

What do you think an ideal teacher should be?

Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or experience.
Write about 200 words.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Keys – practice 6

SECTION A: PHONETICS (10 points)

  1. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words. Write your answer in the space provided.

 

1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points

 

1 2 3 4 5
D B D A C

 

  1. Pick out the word that differs from the other words in the position of the main stress. Write your answer in the space provided.

 

1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points

 

6 7 8 9 10
B C A C A

 

SECTION B: VOCABULARY AND GRAMMAR (35 points)

  1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answer in the space provided.

1 point/ 1 correct answer × 15 = 15 points

  1. He has declared……building a new bridge.
  2. against B.to C. in D. about
  3. A washing machine of this type will certainly……normal domestic use.
  4. stand up for B.get on to C. take down with D. come up with
  5. She set……some money each month for her holiday.
  6. aside B.back C. about D. up
  7. …….of half-starving wolves were roaming the snow-covered countryside.
  8. Packs B.Herds C. Flocks D. Swarms
  9. We had to get a bank loan when the money finally…….
  10. gave off B.gave in C. gave over D. gave out
  11. Mary always takes great care…….her children.
  12. with B.for C. of D. to
  13. ……..he did not attend the English class, he knew the lesson quite well.
  14. In spite of B.Despite C. Although D. Because
  15. Please don’t enter…….knocking.
  16. without B.with C. except for D. while
  17. While studying he was financially dependent…….his parents.
  18. of B.from C. on D. to
  19. I took your pen……..mistake.
  20. of B.with C. by D. from
  21. ……..of all the staff, I would like to wish you a happy retirement.
  22. In place B.On account C. Instead D. On behalf
  23. He kept his job…….the manager had threatened to sack him.
  24. despite B.even C. although D. unless
  25. Mary doesn’t mind living…….her own.
  26. with B.by C. at D. on
  27. Please cut my hair…….the style in this magazine.
  28. the same long as B.the same length as C. the same long like D. the same length like
  29. Ancient Egyptians mummified the dead bodies through the use of chemicals, ……ancient Peruvians did through natural processes.
  30. whether or not B.even though C. whereas D. because
  Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 1

 

  1. There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it.

1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points

  MISTAKE CORRECTION   MISTAKE CORRECTION
26. Because Because of 31. on the average on average
27. a good health good health 32. know to know how to
28. a big amount a large/ huge/ enormous amount 33. advertise Advertised, or:

that/ which had been advertised

29. Comparing Compared 34. rising raising
30. level standard 35. will lie will be lying

 

III. Give the correct form of the words in the brackets in each of the following sentences. Write your answer in the space provided.

1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points

 

36. refusal 39. indecisive 42. upset 45. economics
37. informative 40. unavoidable 43. disagreement  
38. lessened 41. extremely 44. alive  

 

SECTION C: READING COMPREHENSION (30 points)

  1. Fill in each numbered blank with one suitable word. Write your answer in the space provided.

1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points

 

46. that/ which 49. how 52. use 55. instead
47. expect 50. of 53. still  
48. first 51. out 54. on  

 

  1. Read the following passage and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each gap. Write your answer in the space provided.

1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points

 

56. B 59. B 62. D 65. B
57. A 60. D 63. C  
58. C 61. A 64. A  

 

III. Read the following text and choose the best answer for the questions below. Write your answer in the space provided.

2 points/ 1 correct answer × 5 = 10 points

66. A 68. C 70. B
67. D 69. B  

 

SECTION D: WRITING (25 points)

  1. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before it.

1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points

Suggested answers:

  1. We find it difficult to make ends meet these days.
  2. Only when Alice and Charles had their second child, did they decide to move to a bigger house.
  3. They accidentally cut off our water supplying while mending the road.
  4. He needn’t have brought the umbrella along (because it didn’t rain anyway).
  5. Despite my strong disapproval of your behaviour/ the fact that I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time.

 

  1. Use the word(s) given in brackets and make any necessary additions to write a new sentence in such a way that it is as similar as possible in meaning to the original sentence. Do NOT change the form of the given word(s).

1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points

Suggested answers:

  1. While I was driving, I realized that there was something wrong with the car.
  2. Sandra said that she didn’t mind working late.
  3. They acted as if they were enjoying themselves, but they weren’t really.
  4. I can’t lift this table unless you help me/ someone helps me.
  5.  It is believed that the coins were buried for safe-keeping.

 

III. Write a composition about the following topic: (15 points)

What do you think an ideal teacher should be?

Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or experience.
Write about 200 words.

Notes:

The mark given to this part is based on the following scheme:

  1. Content: (40% of total mark) a provision of all main ideas and details as appropriate.
  2. Organization & Presentation:(30%of total mark) ideas are organized and presented with coherence, style, and clarity appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students.
  3. Language:(30%of total mark) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students.

Markers, please, should discuss the suggested answers and the marking scale thoroughly before marking the papers.

Thank you for your cooperation and considerations.

 

You cannot copy content of this page