Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 9

ENGLISH PRACTICE 9

PART A. PRONUNCIATION

  1. Choose the word whose stress pattern is different from the rest
  2. literature B. concentrate C. comfortable D. rhinoceros
  3. produce B. protect C. project D. purchase
  4. policeman B. candidate C. fantastic D. position
  5. counterpart B. outstanding C. applicant D. wilderness
  6. mosquito B. document C. literature D. business
  7. magazine B. preference C. cigarette D. engineer
  8. regardless B. coincide C. specific D. inventive
  9. promise B. tonight C. furnish D. reason
  10. electronic B. proficiency C. petroleum D. equivalent
  11. substantial B. dramatic C. terrorist D. demolish

PART B. LEXICO – GRAMMAR

  1. Complete each of the following sentences with the correct answer (A, B, C or D). Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.
  2. You need a passport to cross the _________between Mexico and the United States.
  3. edge B. line C. border D. rim
  4. When you _______ your destination, your tour guide will meet you at the airport.
  5. arrive B. get C. reach D. achieve
  6. Rachel is mad ______ the Eurovision.
  7. about B. for C. from D. against
  8. We are pleased to announce that Keith Danish ______ replace Susan Williams as Operations Manager from 24thSeptember.
  9. does B. is about to C. is to D. is due
  10. Make sure you mix the ingredients well, ________ you might get lumps in your cake.
  11. unless B. otherwise C. provided D. supposing.
  12. If you hadn’t taken the money, you _____ in prison now.
  13. wouldn’t be B. wouldn’t have been C. haven’t been D. hadn’t been.
  14. The bank is reported in the local newspaper _______ in broad daylight yesterday.
  15. to be robbed B. robbed C. to have been robbed D. having been robbed
  16. Fiona can’t _______ about the meeting. I reminded her this morning!
  17. forget B. have forgotten C. be forgetting D. have been forgetting
  18. The doctor _______the cut on my knee and said it had completely healed up.
  19. examined B. investigated C. researched D. looked into
  20. Dr parker gave my mum a lovely ______for spaghetti carbonara.
  21. receipt B. recipe C. prescription D. paper
  22. I was shocked when I crashed the car but at least I wasn’t __________.
  23. injured B. broken C. damaged D. spoilt
  24. I glanced at the newspaper and saw that the _______ said “President Resigns”
  25. headline B. heading C. subtitle D. chapter
  26. I think my favorite _____ is probably table tennis.
  27. athletics B. exercise C. sport D. gym
  28. I think the discussion has gone on _______ and we should make a decision.
  29. long enough B. such long C. so long D. enough long
  30. A: “Could you do something for me?”     B: _________________
  31. Certain! B. Certainly C. Right! D. Never mind!
  32. Lucy was late for school this morning because the alarm didn’t _______ as usual.
  33. ring off                    B. get off                         C. go off                      D. take off
  34. She applied for paid leave but her boss rejected her application__________.
  35. in hand                     B. on hand                   C. at hand                     D. out of hand
  36. I’m older than you are, ____________?
  37. am I                          B. isn’t it                     C. aren’t I                  D. aren’t you
  38. ______ parrots are native to tropical regions is untrue.
  39. That all                     B. All                          C. Why all                    D. Since all
  40. Jane: “Would you rather go to the beach or to the mountains?”      Kim: “_______________”
  41. That’s very nice of you                             C. I’d love to go
  42. Thanks for the mountains                       D. The beach definitely
  43. There are 10 mistakes in the following passage. Find and then correct them. Write your

answers on your answer sheet.

 

 

III. Supply the correct form of the word in capital letter. Write your answers on your answer sheet.

 

PART C. READING

  1. Read the following passage and choose the best answer for each question. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.

This symptoms of hay fever include watery and itchy eyes and a runny, congested nose. People suffering from hay fever may experience occasional wheezing and repeated bouts of sneezing and may even lose their sense of smell. Some victims of hay fever may also have stopped-up ears. About 30 percent of those who suffer from hay fever may develop the symptoms associated with periodic asthma or a sinus infection. The allergen-antibody theory does not fully explain allergic reactions because the membranes and glands in eyes and ears are controlled by the independent nervous system, which keeps these organs in balance. But the independent nervous system itself is part of the emotional- response center and may cause the feelings of anger, fear, resentment, and lack of self-confidence in reaction to allergy-causing substances.

The most common cause of hay fever is the pollen of ragweed, which blossoms during the summer and autumn. When airborne pollen particles, as well mold, come into contact with the victim’s membranes, they can cause allergic reactions that release histamine and result in virtual blockage of air passages. To prevent hay fever or to decrease the severity of its symptoms, contact with the ragweed pollen should be reduced. Although some communities have attempted to eliminate the plants that cause the reactions, elimination programs have not been successful because airborne pollen can travel considerable distances. Antihistamine can help with short but severe attacks. Over extended periods of time, however, patients are prescribed a series of injections of the substance to which they are sensitive in order to increase immunity and thus be relieved of the seasonal allergy.

(Resource: Toefl test strategies by Eli Hinkel, Ph.D)

1.It can be inferred from the passage that the phrase “hay fever” refers to

  1. fodder for cattle B. a seasonal discomfort
  2. viral bacteria D. a lung disease
  3. According to the passage, the symptoms of the allergy are predominantly
  4. abdominal B. intestinal C. respiratory D. chronic
  5. What can be inferred from the first paragraph?
  6. Hay fever may cause severe allergic reactions and even death.
  7. The cause of allergic reactions has not been determined.
  8. The nervous system balances allergic reactions.
  9. People should not have an emotional response to allergic reactions.
  10. According to the passage, patients suffering from hay fever may also experience
  11. hunger pains B. mood swings
  12. nervous blockages   D. sensory perceptions
  13. The word “resentment” is closest in meaning to
  14. reprieve B. reprisal C. irritation D. grief
  15. According to the passage, the irritants are transported by
  16. wind B. food C. travelers D. air passages
  17. The word “blockage”in the passage is closest in meaning to
  18. obstruction B. bleeding C. enlargement D. dryness
  19. According to the passage, to avoid incidents of hay fever, patients need to
  20. avoid interactions with other patients
  21. avoid exposure to pollen
  22. increase their self-confidence
  23. take doses of prescribed medicine.
  24. Which of the following is NOT mentioned in the passage as a cause of allergies?
  25. pollen B. mold C. flowers D. injections
  26. A paragraph following this passage would most probably discuss
  27. how the nervous system alerts patients.
  28. how the immune system reacts to allergens.
  29. what other diseases can be relieved by vaccines.
  30. What flowers are harmless to hay fever patients.
  31. Complete the following passage by choosing the correct option (A, B, C or D) to fill in blanks. Write your answers on your answer sheet.

Down from the mountains

On the fourth day, We started our descent from the mountain range. We walked down the narrow track in single (1)______, taking care not to slip on the wet surface. We followed the river down a steep-sided (2)_____, stopping just once along the way to take a shower under a beautiful______(3). Soon the (4)_______ began to change, with more and more trees and (5) ______vegetation. Several (6)_______ of birds flew overhead, and we saw an amazing multi-coloured  snake lying under a small (7)______ as we walked past. By the afternoon, the countryside was changing again as we approached the coast. Here, there were (8)_______ where farmers grew a variety of crops such as wheat, and we saw a (9)_________ of cows near a farmhouse. Then we climbed up and down some tall, grass-covered (10)_______ , and at last we had arrived at the sea.

  1. A. line            B. file            C. track D. queue
  2. A. channel B. lagoon C. canal D. valley
  3. A. pond B. waterfall C. current D. bath
  4. A. scenery B. sights C. settings D.scenes
  5. A. dense B. tight C. intense D. close
  6. A. crews B. bunches C. flocks D. crowds
  7. A. wood B. hedge C. bush D. forest
  8. A. deserts B. fields C. shores D. jungles
  9. A. team B. gang C. pack D. herd
  10. A. dunes B. beaches C. plains D. fences
  11. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. Write your answers on your answer sheet.

Travel Insurance

When going on holiday, it is always a good idea to take out  travel insurance. This is just in case something goes (1) _____ along the way. You could lose your luggage, you could be robbed, or even become ill and need expensive medical treatment. For millions of holiday makers, travel insurance is just a precaution (2)_______ will help them have an enjoyable and worry-free holiday. But for (3)_____, travel insurance is a way of earning money  (4) ______ making false claims against insurance companies. For (5) ______ some people pretend that they have had expensive equipment stolen which in (6) ______ never even existed, and then claim large sums in compensation. Such claims cost insurance company a total (7)_____ £ 50 million per year. But the cheats’ luck is about to run (8)____ . (9) ______ to a new computer system, companies will be able to tell at a glance (10) _____ someone has made a claim within the last three years. Honest travelers will no longer have to pay through the nose for other people’s dishonesty.

PART D. WRITING

  1. Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first sentence. Write your answers on your answer sheet.
  2. Is there any chance of his coming to the party? (likely)

Is he ________________________________________________________?

  1. I’m sure it wasn’t Jim who did it. (have)

It ________________________________________________________

  1. He promised me he would be back before midnight. (word)

He _________________________________________________________

  1. He prefers cycling to walking. (prefer)

He would _____________________________________________________.

  1. That dress is a third of the cost of the blue one. (much)

The blue dress is _______________________________________________

  1. Essay writing

” Nowadays, the increasing number of schools in Vietnam are facing with the alarming issue, school violence. What do you think are the causes of this? What solutions can you suggest?”

You should write about 250 words.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Keys – practice 9

PART A. PRONUNCIATION

  1. Choose the word whose stress pattern is different from the rest
  2. literature B. concentrate C. comfortable D. rhinoceros
  3. produce B. protect C. project D. purchase
  4. policeman B. candidate C. fantastic D. position
  5. counterpart B. outstanding C. applicant D. wilderness
  6. mosquito B. document C. literature D. business
  7. magazine B. preference C. cigarette D. engineer
  8. regardless B. coincide C. specific D. inventive
  9. promise B. tonight C. furnish D. reason
  10. electronic B. proficiency C. petroleum D. equivalent
  11. substantial B. dramatic C. terrorist D. demolish

PART B. LEXICO – GRAMMAR

  1. Complete each of the following sentences with the correct answer (A, B, C or D). Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet. (1pt; 0.05/item)
1. C 2. C 3. A 4. C 5. B 6. A 7. C 8. B 9. A 10. B
11. A 12. A 13. C 14. A 15. B 16. C 17. D 18. C 19. A 20. D

 

  1. There are 10 mistakes in the following passage. Find and then correct them. Write your

answers on your answer sheet. (1pt; 0.1/item)

1. the second → a second 6. signature  → signing
2. and (intricate) → an (intricate) 7. to investigate  → investigating
3. is functioned →  functions 8. for  → in
4. presenter → representative 9. reciprocates  → reciprocate
5. promised → promising 10. personnel  → personal

 

III. Supply the correct form of the word in capital letter. Write your answers on your answer sheet. (1pt; 0.1/item)

  1. characteristic              2. separately                  3. unfamiliar                   4. racism                5. loyalty
  2. appreciation               7. heritage                      8. disappearance             9. perception         10. relative

 

PART C. READING

  1. Read the following passage and choose the best answer for each question. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet. (1pt; 0.1/item)

 

1.B 2.C 3. B 4. B 5. C 6. A 7. A 8. B 9. D 10. B

 

  1. Complete the following passage by choosing the correct option (A, B, C or D) to fill in blanks. Write your answers on your answer sheet. (1pt; 0.1/item)
1. B 2.D 3. B 4. A 5. A 6. C 7. C 8. B 9. D 10. A

 

III. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. Write your answers on your answer sheet. (1pt; 0.1/item)

  1. wrong                   2. which                 3. others/ some                4. by                 5. example/ instance
  2. fact                        7. of                      8. out                               9. Thanks          10. whether/ if

 

PART D. WRITING (2pt)

  1. Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first sentence. Write your answers on your answer sheet. (0.5 pt; 0.1/item)
  2. Is he likely to come to the party?
  3. It can’t have been Jim who did it.
  4. He gave me his word that he would be back before midnight
  5. He would prefer to cycle rather than walk.
  6. The blue dress is three time as much as that one.

 

  1. Essay writing (1.5pt)

” Nowadays, the increasing number of schools in Vietnam are facing with the alarming issue, school violence. What do you think are the causes of this? What solutions can you suggest?”

You should write about 250 words

Total score: 1.5 points;

  • Task achievement (25 % of total mark)
  • Grammar range and Accuracy (25 % of total mark)
  • Coherence and cohesion (25 % of total mark)
  • Lexical resource (25 % of total mark)

 

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *