Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 12

ENGLISH PRACTICE 12

PART I: PHONETICS. (1, 0 POINT).

Choose the word whose stress pattern is different from that of the other words in the same group. Write your answer in the numbered box.

  1. A. exposure B. Terminal C. utterance D. discipline
  2. A. Economy B. Elaborate C. Assassinate D. Fascinate
  3. A. mountain B. sustain C. contain D. retain
  4. A. fulltime B. farmhand C. bookshop D. tradesman
  5. A. Metropolitan B. Entrepreneurial C. Hippopotamus D. curiosity
  6. A. company B. comfortable C. together D. business
  7. A. Associate B. Formal C. Movement D. militant
  8. A. Important B. Cigarette3 C. Protection2 D. informal
  9. A. introduce B. conversation C. independent D. welcome
  10. A. expect B. alone C. liquor D. invite

PART II: VOCABULARY AND GRAMMAR. (8, 0 POINTS).

  1. Choose the best answer to fill in each gap. Write your answer in the numbered box. (1, 5 point).
  2.  In the ___of security, personnel must wear their identity badges at all times.
  3. requirement B. interests C. demands                 D. assistance
  4.  ___ how angry he was he would never resort to violence.
  5. No matter B. No problem C. Although D. Because
  6.  We played the game ___ the rules.
  7. on account of B. ahead of C. according to D. apart from
  8.  ___ to get through to Jackie for days now. Either she’s away or her phone’s out of order.
  9. I’ve been trying B. I had tried C. I’m trying D. I tried
  10.  This is ___ the most difficult job I have ever tackled.
  11. by rights B. by all means C. by far D. by the way
  12.  She ___till the early hours listening to pop music.
  13. took me up B. kept me up C. caught me up D. held me up
  14.  Please don’t ___yourself out. A sandwich will do.
  15. let B. put C. leave D. take
  16.  The chairman requested that ___
  17. the members studied more carefully the problem.
  18. the problem was more carefully studied.
  19. with more carefulness the problem could be studied.
  20. the members study the problem more carefully.
  21.  Smoking is ___ in many companies in our country.
  22. permitted B. taught C. banned D. stopped
  23. After the battle, the ___ soldiers were helped by those who could walk.
  24. injured B. wounded C. broken D. killed
  25. I don’t think this strange new fashion will …………
  26. turn up B. care for C. show off D. catch on
  27. Their house is ___ near the Cathedral.
  28. whereabouts B. anywhere C. somewhere D. any place
  29. This young tree could not have been damaged by accident. I believe it was done ___
  30. in fact B. on purpose C. by appointment D. by plan
  31. There was hardly ___ money left in my bank account.
  32. more B. no C. some D. any
  33. It is wrongly believed that natural resources will never be used ___.
  34. off B. out C. away D. up

 

  1. Give the correct tenses of the verbs in brackets. Write your answer in the box. (1,5 point)
  2.  If he __ (1. not drink)too much last night, he __ (2. not – be)tired now.
  3.  I’m sure he must ___ (3. be)at home last night because the door was open when I _ (4. come).
  4.  At this time next week, they _(5. sit)in the train on their way to Paris.
  5.  It’s raining. I would rather you ___ (6. close)the window.
  6.  I don’t know what’s the matter with him. He ___ funny since you __ (8. be)away.
  7.  On the first of next month, he __ (9. be)in prison for five years.
  8.  His personal problems seem __ (10. distract)him from his work lately.
  9.  He suggested that a final decision  ___ (11. make).
  10.  I don’t know why you __ (12. alwaysmake)noise in class, Tom.
  11. __ (13. you/visit)many museums when you were in Paris?
  12. The car looks very clean. ___ (14. you/wash)it?
  13. My best friend, James, was no longer there. He ___ (15. go)away.

III. Put the correct form of the words in brackets. Write your answer in the box. (2,0 points)    AUTUMN COLORS

A new term is rapidly gaining recognition in the American language – a ‘leaf peeper’ is someone who, in autumn, is on the ___ (1. LOOK) for areas where the leaves of deciduous trees have changed colour. In New England, in the USA, ‘leaf peeping’ is big business, generating millions of dollars annually. The first report that leaves are changing colour sets off an ___ (2. INVADE) of ‘peepers’ thus causing serious obstruction on some roads. Thousands of  people log on to websites in their __ (3. EAGER) to find the location of the trees that have foliage in the most ___ (4. GLORY)colours. The popularity of ‘leaf tourism’ is well established in New England, and the changing colours of autumn provide an annual __ (5. TALK) point. The colours vary from year to year since the __ (6. INTENSE) of the colour is __(7. DEPEND) on the chemical composition of the dying leaves. After a long dry summer, leaves often turn bright red, while cloudy autumn days will produce less spectacular yellows. If climate change leads to __ (8. INCREASE) hot, dry summers in the northern hemisphere, then countries in Europe can expect summers not __ (9. LIKE) those across the Atlantic. They will then enjoy a kaleidoscope of ___ (10. SEASON)colour to rival the deep reds and blazing oranges seen in New England.

  1. Find out and correct the mistake in each sentence. Write your answer in the box.(2,0 points)

Example: Thirty hours a week are a heavy work schedule.

  1.  A persimmon tastes bestwhen it is suchripe that it looks wrinkled and almost spoiled.
  2.  American pioneers didwater systems from logs with holes boredthrough theircenters.
  3.  The pituitary gland is a small endocrine gland atthe base of the brain that releases many hormones and regulates anotherendocrine glands.
  4.  In America, the Indians used crude oil for fueland medicine hundredsof years before the first white settlers arrive.
  5.  When radio programs becamepopular, approximatelyaround 1925, many people stopped attending movies.
  6.  Musical comedies, asan American form of entertainment, often take itssubjects from America’s present or past.
  7.  Ofall seashore plants, seaweeds are bestable to tolerate long periods out of water, followed bylong periods coveringby water.
  8.  The fruit of the plantain looks muchlike a banana, andit is not so sweet or so pleasing in flavor.
  9.  The viceroy butterfly, an insect thatbirds like to eat, has a color pattern similar tothat of the monarch butterfly, whom birds do not like to eat.
  10. Behavior therapy uses rewards and punishmentsto encourage patients to act ina way healthier.
  11. V. Complete these sentences with proper prepositions or adverbs. Write your answers in the numbered box.
  12. Don’t use pencils. Please write the letter ____________ ink.
  13. My father made ______________ his mind to settle in the South.
  14. Minh couldn’t start his motor engine. I think it ran __________fuel.
  15. Time is off now. Please hand ______________ your papers.
  16. We invited 40 people to the party but only 23 turned __________
  17.  That fish of yours has been in the fridge for weeks. It must have gone _by now.
  18.  He needed a model, someone to look _____________ _
  19.  Uncle Tom is an idiot, but I only have to put ____________ him once a year.
  20.  I don’t like to make friends with the person who always runs ____________ his old friends.
  21. These two men’s farms are adjacent ___________ each other.

PART III: READING COMPREHENSION. (6,0 POINTS)

  1. Read the passage below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each gap.

It is now extremely popular to take a gap year between school and university or university and work and to spend it traveling. There are plenty of reasons to recommend it – travel broadens the mind, you’re (1) ___________young once, life isn’t a rehearsal and so on. And if you don’t do it, you may always regret that you didn’t take the (2) __________In the end, there’s only one response: well, why not?

The idea may have its roots in the 18th century Grand tour once (3) ____________ by the young, rich and noble, but it is the middle classes who have turned it (4) __________ something that 200,000 British youngsters do every year. (5) ____________ has never been so easy and cheap, with more places open to tourists than ever. Also, the gap year is now (6)  ____________ by many employers and universities.

The States, the Far East and Australia were among the original (7) _________ _and although these remain in the top five, young explorers are now going even further. The most far-flung corners of the world are (8) ____________ in popularity year by year. About $700 will buy a student ticket (9) ___________ for six months that will take you from London to Calcutta, Singapore, Bangkok, Perth, Sydney, Auckland, Fiji, Tahiti, Los Angeles and (10) ____________ again.

1.    A. merely B. only C. slightly D. simply
2.    A. occasion B. moment C. chance D. luck
3.    A. undertaken B. gone C. done D. given
4.    A. up B. out C. over D. into
5.    A. Voyage B. Travel C. Excursion D. Tour
6.    A. received B. stood C. accepted D. admitted
7.    A. destinations B. endings C. landings D. terminals
8.    A. spreading B. expanding C. enlarging D. growing
9.    A. genuine B. valid C. effective D. legal
10.  A. now B. here C. back D. then
  1. Read the passage and fill in each blank with ONE suitable word. Write your answer in the numbered box.(2,0 Ginseng is one of the great mysteries of the east. Often referred to as the “elixir of life”, its widespread use in oriental medicine has led to many myths and legends building up around this remarkable plant. Ginseng has featured (1) ___an active ingredient in oriental medical literature for over 5,000 years. Its beneficial effects were, at one time, (2) __ widely recognized and praised that the root was said to be worth its weight in gold.

(3) _the long history of ginseng, no one fully knows how it works. The active part of the _ (4) is the root. Its full name is Panax Ginseng – the word Panax, (5) _the word panacea, coming from the Greek for “all healing”. There is growing interest by western scientists in the study of ginseng. It is today believed that this remarkable plant may (6) ___ beneficial effects in the treatment of many diseases which are difficult to treat with synthetic drug.

Today, ginseng is (7) __ longer a myth or a legend. Throughout the world it is becoming widely recognized that this ancient herb holds the answer to relieving the stresses and ailments of modern living. It is widely used for the treatment of various ailments (8) __ as arthritis, diabetes, insomnia, hepatitis and anemia. However, the truth behind (9) __ ginseng works still remains a mystery. Yet its widespread effectiveness shows that the remarkable properties are (10) ___ than just a legend.

III. Read the passage, then choose the correct options. Write your answer in the box. (2,0 points)

One of the 7 wonders of the ancient world, the great pyramid of Giza was a monument of wisdom and prophecy built as a tomb for Pharaoh Cheop in 1720 BC. Despite its antiquity, certain aspects of this construction makes it truly one of the truly great wonders of the world. The thirteen – acre structure near the Nile river is a solid mass of stone blocks covered with limestone. Inside are a number of hidden passageways and the burial chamber for the pharaoh. It is the largest single structure in the world. The 4 sides of the pyramid are aligned almost exactly on true north, south, east and west – an incredible engineering feat. The ancient Egyptians were sun worshipers and great astronomers, so computations for the great pyramid were based on astronomical observations.

Explorations and detailed examinations of the base of the structure reveal many intersecting lines. Further scientific study indicates that these represent type of timeline of events – past, present and future. Many of the events have been interpreted and found to coincide with known facts of the past. Others are prophesied for future generations and currently under investigation. Many believe that pyramids have supernatural powers, and this one is no exception. Some researchers even associate with its extraterrestrial being of the ancient past.

Was it superstructure made by ordinary beings, or one built by a race far superior to any known today.

  1.  What has research of the base reveal?
  2. There are racks in the foundation.
  3. Tomb robbers have stolen pharaoh’s body.
  4. The lines represent important events.
  5. A superior race of people built it.
  6.  Extraterrestrial beings are ____
  7. very strong workers. B. astronomers in the ancient times.
  8. researchers in Egyptology. D. living beings from other planets.
  9.  What was the most probable reason for providing so many hidden passages?
  10. To allow the weight of the pyramid to settle evenly.
  11. To permit the high priests to pray at night.
  12. To enable the pharaoh’s family to bring food for his journey to the afterlife.
  13. To keep grave robbers from finding the tomb and the treasure buried with the pharaoh.
  14.  The word “intersecting” in line 9 is nearest in meaning to ____
  15. crossing B. coming C. observing D. cutting
  16.  What do the intersecting lines in the base symbolize?
  17. Architect’s plans for the hidden passage. B. Pathways of the great solar body.
  18. Astrological computation. D. Dates of important events taking place throughout time.
  19.  The word “prophesied” in line 12 is closest in meaning to ____
  20. said B. armed C. terminated D. foretold
  21.  What is the best title for the passage?
  22. Symbolism of the Great pyramid.
  23. Problems with the construction of great pyramid.
  24. Wonders of the Great pyramid of Giza.
  25. Exploration of the burial chamber of Cheop.
  26.  On what did the ancient Egyptians based their calculation?
  27. Observation of the celestial bodies. B. Advanced technology.
  28. Advanced tools of measurements. D. Knowledge of the earth’s surface.
  29.  Why was the Great pyramid constructed?
  30. As a solar observatory. B. As a religious temple.
  31. As a tomb for the pharaoh. D. As an engineering feat.
  32. Why is the Great pyramid of Giza considered one of the seven wonders of the world?
  33. It is perfectly aligned with the 4 cardinal points of the compass and contains many prophecies.
  34. It was selected as the tomb of the pharaoh Cheop.
  35. It was built a super race.
  36. It is very old.

PART IV: WRITING. (5,0 POINTS)

  1. Rewrite each of the sentences without changing its meaning, using the cue given.(1,0 point)
  2.  We couldn’t have managed without my father’s money.

If it hadn’t ………………………………………………………………………………………………………………

  1.  House prices have risen dramatically this year.

There has …. …………………………………………………………………………………………………………

  1.  The only thing they didn’t steal was the television.

They stole …….. …………………………………………………………………………………………………….

  1.  He didn’t succeeded in searching for the stolen car.

He tried in vain …… ………………………………………………………………………………………………

  1.  She started to clean up the house just after the guests had left.

No sooner ….. …………………………………………………………………………………………………………

  1.  The boy was about to cry when he was reprimanded by his mother.

→ The boy was on ….. …………………………………………………………………………………………………..

  1.  People believe that the Chinese invented paper in 105 A.D.

→ Paper……. ………………………………………………………………………………………………………………….

  1.  As people use a lot of wood-pulp, many trees are cut down.

→ The more …….. ………………………………………………………………………………………………………….

  1.  It takes six hours to drive from here to London.

→ It is …….. …………………………………………………………………………………………………………………….

  1. He got so angry that no one dared to say anything.

→ So … ……………………………………………………………………………………………………………………………….
II. Rewrite each of the sentences without changing its meanings, using the word given. (1,0 point)

  1.  If you want to see me, come here by six a.m. (PROVIDED)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  1.  He won’t let anyone touch his records. (OBJECTS)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  1.  He didn’t think much of the musical show yesterday. (OPINION)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  1.  The concert was not as good as he had hoped. (EXPECTATIONS)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  1.  We missed the beginning of the concert because we had overslept. (CONSEQUENCE)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

III.Write an essay (3, 0 points).

Face book dominates the free-time for too many people especially the students. It can have negative effect on their study and the physical development.

Do you agree or disagree? Write an essay (250 – 300 words) to express your opinion.

Write an essay (250 – 300 words) to express your opinion.(3, 0 points).

Keys – practice 12

PART I:

1A 2D 3A 4A 5B 6C 7A 8B 9D 10C

PART II:

I

1B 2A 3C 4A 5C 6B 7A 8D 9C 10B
11D 12C 13B 14D 15D          
1. had not drunk/wouldn’t fell 2. have been/came 3. will be sitting 4. closed
5. has acted/been acting/were 6. will have been 7. to have been distracting 8. (should) be made
9. are always making 10.did you visit 11. have you washed 12. had gone

 

III.

1. outlook 2. invasion 3. eagerness 4. glorious 5. talking
6.intensitive 7. dependent 8. increasingly 9. unlike 10. seasonal

 

1. B – so 2. A – made 3. D – other 4. D – arrived 5. C – /
6. C – their 7. D – covered 8. B – but 9. D – which 10. D – healthier way

 

  1. V.
1. in 2. up 3. out of 4. in 5.up 6. off 7. up/up to 8. up with 9. down 10. to

 

PART III:

1B 2C 3A 4D 5B 6C 7A 8B 9B 10C

 

II

1C 2D 3D 4A 5D 6D 7C 8A 9C 10A

 

II

1C 2D 3D 4A 5D 6D 7C 8A 9C 10A

 

PART IV:

1. If it hadn’t ……been for my father’s money, we could not have managed.….
2. There has ….been a dramatic rise/increase in the house prices this year.
3. They stole ……..everything except for/but/apart from the television...
4. He tried in vain ……to search for the stolen car.
5. No sooner …….had the guests left than she started to clean up the house.
6. The boy was on …….the point of crying when he was reprimanded by his mother.
7. Paper…….is believed to have been invented by the Chinese in 105 A.D.
8. The more ……..wood-pulp is used, the more trees are cut down.………
9. It is ……..a six-hour-drive from here to London.
10. So ……angry did he get that no one dared to say anything.

 

1. Provided (that) you want to see me, come here by 6 a.m
2. He objects to anyone (else) touching his records
3. He had a low opinion of the musical show yesterday
4. The concert failed to come/live up to his expectations/The concert didn’t come/live up to
5. We missed the beginning of the concert as a consequence of (our) oversleeping/We had overslept. As a consequence, we missed the beginning

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *