Bộ Đề luyện thi vào chuyên Anh số 16

ENGLISH PRACTICE 16

PART I – PRONUNCIATION

Choose the word whose stress pattern is different from the other three in the following questions

  1. argument B. reject C. attract D. install
  2. librarian B. religious C. commercial D. Japanese
  3. technology B. activity C. experience D. presentation
  4. informality B. entertainment C. situation D. appropriate
  5. experience B. cosmetics C. economics D. fertility
  6. preparation   B. apology C. geography D. experience
  7. surplus          B. surface C. surgeon D. surprise
  8. award B. control C. regard D. conquer
  9. colleague B. neighbour C. career D. classmate
  10. disappear B. precision C. mechanic D. discover

PART 2: LEXICO – GRAMMAR

Section 1:  Choose the best option (A, B, C or D) to complete each of the following sentences.

  1. Much of what he said had little _______ to the issue we were discussing.
  2. accordance B. involvement C. concern D. relevance
  3. The restless lion kept pacing _________along the front ofits cage.
  4. back and fort B. up and down C. on and off D. back and out
  5. You can have _______ for the meals during your package vacation.
  6. vouchers B. tags C. checks D. records
  7. A new motorcycle model has just been _______ on the Internet.
  8. delivered B. designed C. launched D. exploited
  9. Why don’t you _______ a go?  – It’s not difficult!
  10. do B. have C. set D. make
  11. The Prime Minister has _______ from the dogmatic position he adopted a few days ago.
  12. backed out B. backed down C. backed up D. backed on
  13. At the South Pole _______, the coldest and most desolate region on Earth.
  14. Antarctica lies where B. Antarctica lies and
  15. where Antarctica lies D. lies Antarctica
  16. _______ in the diet is especially important for vegetarians.
  17. Enough protein is obtained   B. Obtaining enough protein
  18. They obtain enough protein D. By obtaining enough protein
  19. _______ over long distances is a fact.
  20. That electricity can be transmitted B. That electricity transmitting
  21. That electricity D. That can be transmitted
  22.  Don’t leave paraffin heaters in a draught or where they’re _______
  23. dangerously knocked over B. in danger knocked over
  24. in danger of being knocked over D. in danger of knocking over
  25. My father took _______ of the fine weather to a day’s work in his garden.
  26. chance B. advantage C. interest D. charge
  27. By 2050, medical technology _______ many diseases.
  28. has conquered B. will conquer C. will have conquered D. is conquering
  29. I realized _______ that hewas a thief.
  30. sooner or later B. all along C. at the beginning D. eventually
  31.  _______ his assistance in those days, I would not be so successful now.
  32. If it had not for B. Had it not been for
  33. If there were not D. Unless I had
  34. They thought they could deceive me but they were wrong. I could ________.
  35. see them off B. see off them C. see through them D. see them through
  36. Janet will see you if you use the computer without permission. She has eyes like a _______.
  37. hawk B. bird C. goose D. fox
  38. My sister remained very calm. She _______.
  39. kept her temper B. kept her soul C. kept her head D. lost her head
  40. A network of railroads to unite the continent and encourage Western settlement _______ before the Civil War by Asa Whitney.
  41. when proposed B. to propose C. was proposed D. a proposal
  42. Farmers are at the _______ of the bad weather that can destroy their crop.
  43. change B. influence C. force D. mercy
  44. He showed his _______ for the TV programme by switching it off.
  45. distaste B. discontent C. annoyance D. boredom

 

Section 2: Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space at the same line.

 

OBSESSED WITH YOUR INBOX?

 

      It was not so long ago that we dealt with colleagues through face-to-face interaction and with counterparts and customers by phone or letter. But the world of communication has (1) ________ a dramatic transformation, not all for the good. Email, while (2) _______ a swift means of communication providing your server is fully (3) ________ and that the address you have contains no (4) _________ has had a (5) _______ effect on certain people’s, both at home and in business.             For these people, the use of email has become (6) _______ addictive to the extent that it is (7) ________ their mental and physical health. Addicts spend their day (8) ________ checking for email and have a (9) ________ to panic if their server goes down. It is estimated that one in six people spend four hours a day sending and receiving messages the equivalent to more than two working days a week. The negative effect on (10) ________ is something employers are well aware of.  

 

   1. GO

   2. DOUBT

   3. FUNCTION

   4. ACCURATE

   5. SIGNIFY

   6. RESIST

   7. THREAD

   8. COMPULSION

   9. TEND

 

 

   10. PRODUCE

 

Section 3:  There are 10 errors in the following passage. Identify and correct them

 

Children who tell pop music does not interfere with their homework receive support today, with the discovery that pay attention to visual stimuli and sounds requires completely different brain pathways which can operate at the same time with your appreciation of either being damaged. Researchers have founded that listening to car stereos does not create much interference when you are driving. Similarly, pop music should not interfere to children’s homework. The affect of pop music on their performance at it is far outweigh by other factors, such as how happy they are to be doing it. These findings could be applied for the design of places which people have to take in large amounts of information very quickly. They could, for example, be relevantly to the layout of pilot cockpits on aircraft.

 

LINE MISTAKE CORRECTION LINE MISTAKE CORRECTION
           

 

Section 4: Complete each of the following sentences with a suitable preposition.

 

  1. I have already told Tim that I won’t go to Spain with him, but he still trying to talk me _______.
  2. _______ receipt of your instructions, I immediately sent a telex message to Algeria.
  3. Grandfather must be tired. He’s nodding _______ in his chair.
  4. The applause died _______ after 5 minutes.
  5. He accepted my advice _______ reservation.
  6. Our students are orientated _______ the science subjects.
  7. Cheques should be made _______ to Wellington.
  8. I’m in no hurry. I’ll hang _______ here until you’re ready.
  9. She is Polish _______ birth, but she has French nationality.
  10. Your plan doesn’t allow _______ changes in the weather.

 

PART 3. READING

Section 1: Fill each of the following numbered blanks with ONE suitable word and write your answers in the corresponding boxes provided below the passage.

How to win friends and influence colleagues

The worst sins that office workers can commit in the eyes of colleagues are interrupting people on the phone, talking loudly in front of someone’s desk and  arriving late (1) _______ a meeting. It is almost (2) _______ bad to eat at your desk, make personal phone calls or leave coffee cups (3) _______ around, according to Bodytalk, a guide published by the Industrial Society, (4) _______ lists the 30 traits most likely to annoy colleagues.

High on the list are signing on at someone else’s computer terminal (5) _______ signing off afterwards, messing up the photocopier by jamming the paper or leaving it set to produce multiple copies. Reading newspaper, doodling, chewing gum, keeping cuddly toys or ornaments on your desk, and putting up postcards or supposedly witty slogan (6) _______ invite disapproval. Also unpopular are (7) _______ who never fetch a colleague a drink from the machine, or who (8) _______ to hold the lift door open when others are approaching. (9) _______ conduct, according to the guide’s author, Judi James, not only gives you an unprofessional image but is downright anti-social and could result (10) _______ dismissal.

 

Section 2:  Fill the gaps in the passage by choosing the best phrases from A-M.

A few years ago one enlightened city decided to ease traffic congestion by (1) _______. People would just take a bike, ride it to where they were going and leave it (2) _______. The trouble was the citizens naturally found it (3) _______ to have their own free bicycle and (4) _______.

That slight detail of human nature apart, it was a good idea and (5) _______. The electric cars buzzing round the streets of La Rochelle in France are seen (6) _______ and, it is clamed, will make it easier (7) _______ within the city centre.

The idea is based on the belief that people like their own space, the freedom to drive a vehicle themselves (8) _______. It’s also based on the fact that cars in towns usually carry just one person. In effect, it’s (9) _______. At the moment, it’s a slightly utonpian view but the concept has grown (10) _______.

A. to end the use of private cars H. supplying sufficient communal bicycles
B. rather than crowd on to a bus or train I. taking the place of bicycles
C. to encourage their use J. a sort of do-it-yourself taxi
D. stock swiftly dwindled K. as a supplement to conventional cars
E. out of a practical study L. instead of car
F. for someone else to use M. it’s now the basic of a new scheme
G. even more convenient  

 

Section 3: Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

One of the seven wonders of the ancient world, the Great Pyramid of Giza was a monument of wisdom and prophecy built as a tomb for Pharaoh Cheops in 2720 B.C. Despite its antiquity, certain aspects of its construction makes it one of the truly wonders of the world. The thirteen- acre structure near the Nile river is a solid mass of stone blocks covered with limestone. Inside are the number of hidden passageways and the burial chamber of the Pharaoh. It is the largest single structure in the world. The four sides of the pyramid are aligned almost exactly on true north, south, east and west-an incredible engineering feat. The ancient Egyptians were sun worshippers and great astronomers, so computations for the Great Pyramid were based on astronomical observations.

Explorations and detailed examinations of the base of the structure reveal many intersecting lines. Further scientific study indicates that these represent a type of timeline of events – past, present and future. Many of the events have been interpreted and found to coincide with known facts of the past. Others are prophesied for future generations and are currently under investigation. Many believe that pyramids have supernatural powers and this one is no exception. Some researchers even associate it with extraterrestrial beings of ancient past.

Was this superstructure made by ordinary beings, or one built by a race far superior to any known today?

  1. What has research of the base revealed?
  2. there are cracks in the foundation B. Tomb robbers have stolen the Pharaoh’s body
  3. The lines represent important events D. A superior race of people built in
  4. Extraterrestrial beings are _______.
  5. very strong workers B. astronomers in the ancient times
  6. researchers in Egyptology D. living beings from other planets
  7. What was the most probable reason for providing so many hidden passages?
  8. To allow the weight of the pyramid to settle evenly
  9. To permit the high priests to pray at night
  10. To enable the Pharaoh’s family to bring food for his journey to the afterlife
  11. To keep grave robbers from finding the tomb and the treasure buried with the pharaoh
  12. The word “feat”in the first paragraph is closet in meaning to _______.
  13. accomplishment B. Appendage C. festivity D. structure
  14. What do the intersecting lines in the base symbolize?
  15. Architects’plan for the hidden passages
  16. Pathways of the great solar bodies
  17. Astrological computations
  18. Dates of important events taking place throughout time
  19. In the second passage, the word ‘prophesied’is closest in meaning to _______.
  20. affiliated B. precipitated C. terminated D. foretold
  21. What is the best title for the passage?
  22. Symbolism of the Great Pyramid B. Problems with the Construction of the Great Pyramid
  23. Wonders of the Great Pyramid of Giza D. Exploration of the Burial Chamber of Cheops
  24. On what did the ancient Egyptians base their calculations?
  25. Observation of the celestial bodies B. Advanced technology
  26. Advanced tools of measurement D. knowledge of the earth’s surface
  27. Why was the Great Pyramid constructed?
  28. As a solar observatory B. As a religious temple
  29. As a tomb for the Pharaoh D. as an engineering feat
  30. Why is the Great Pyramid of Giza considered one of the seven wonders of the world?
  31. it is perfectly aligned with the four cardinal points of the compass and contains many prophecies
  32. It was selected of the tomb of Pharaoh Cheops
  33. It was built by a super race
  34. It is very old

 

Section 4: Choose the best answer (A, B, C or D) to complete each numbered gap in the passage below. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on your answer sheet.

 

CARNIVOROUS PLANTS

 

All plants rely on nutrients taken from the soil in order to survive. However, in areas where the soil does not contain enough (1) _______ nutrients, some plants have adapted to (2) _______ their diets from another source: living organisms. Though they are few in number, carnivorous plants are (3) _______ fascinating beings that “eat” anything from one-celled organisms to insects in order to survive. They are commonly found in marshlands. Carnivorous plants feature one of several types of “traps” to ensnare prey, which they consume to make up for nutrients that may be missing from the soil. While there are over 400 species of carnivorous plants in the world today, some are more (4) _______ than others.

The most well-known of these plants are the snap traps, which include the Venus flytrap. Snap traps are easily identified by their leaves, which are separated into two lobes that have the ability to fold together. Inside the lobes, the surface is covered with tiny hairs that are (5) _______ to movement. When the plant’s prey brushes against the hairs, it triggers a closing mechanism that rapidly brings the two lobes together, trapping the prey (6) _______ inside. The response of the traps is phenomenal (7) _______ speed: the time between triggering the hairs and snapping shut is less than a second. As the prey struggles inside the trap, it only triggers more hairs, causing the leaves to tighten their (8) _______. The plant then secrets liquid chemicals from special glands into the trap to dissolve the prey and absorb all of its nutrients. Besides the Venus flytrap, only one other type of snap trap exists today, (9) _______ to as the waterwheel plant. The two share a common ancestor and differ only in a few ways. For instance, the waterwheel is an aquatic plant, while the flytrap is exclusively terrestrial. In addition, the flytrap feeds primarily on arthropods like spiders, while the waterwheel lives (10) _______ simple invertebrates, like certain types of plankton.

  1. A. critical B. vital C. crucial D. indispensable
  2. A. modify B. enlarge C. augment D. supplement
  3. A. nonetheless B. though C. contradictorily D. yet
  4. A. prevalent B. current C. domineering D. prevailing
  5. A. vulnerable B. liable C. prone D. sensitive
  6. A. closely B. securely C. irreplaceably D. steadily
  7. A. in accordance with    B. in preference to          C. in regard to D. on merits of
  8. A. fist B. hold C. seizure D. grip
  9. A. denoted B. referred C. indicated D. implicated
  10. A. off B. onto C. though D. with

 

PART E. WRITING

Section 1: Write a new sentence as similar as possible in meaning to the original sentence, but using the word given. The word must not be altered in any way.

  1. The new lecturer was unpopular with his students. TAKE

E ___________________________________________________.

  1. John decided that an actor’s life was not of him. CUT

E ___________________________________________________.

  1. The number of people out of work has been going down little by little. GRADUAL

E ___________________________________________________.

  1. I really want to see her again. DYING

E ___________________________________________________.

  1. What did his silence mean? SIGNIFICANCE

E ___________________________________________________.

 

Section 2:  Write an essay of around 250 words on the following topic.

 

The idea of going overseas for university study is an exciting prospect for many people. But while it may offer some advantages, it is probably better to stay home because of the difficulties a student inevitably encounters living and studying in a different culture.

To what extent do you agree or disagree this statement?

Give reasons for your answer.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

_________The end_________

Keys – practice 16

PART I – PRONUNCIATION

Choose the word whose stress pattern is different from the other three in the following questions

  1. argument B. reject C. attract D. install
  2. librarian B. religious C. commercial D. Japanese
  3. technology B. activity C. experience D. presentation
  4. informality B. entertainment C. situation D. appropriate
  5. experience B. cosmetics C. economics D. fertility
  6. preparation   B. apology C. geography D. experience
  7. surplus          B. surface C. surgeon D. surprise
  8. award B. control C. regard D. conquer
  9. colleague B. neighbour C. career D. classmate
  10. disappear B. precision C. mechanic D. discover

PART 2: LEXICO-GRAMMAR – 25 pts

 

Section 1: Choose the best option (A, B, C, or D) to complete the sentences (10 pts; 1pt/item)

 

1. D 5. B 9. A 13. B 17. C
2. A 6. A 10. C 14. B 18. C
3. A 7. D 11. B 15. C 19. D
4. C 8. B 12. C 16. A 20. A

Section 2:  Word formation (5 pt; 0,5pt/item)

 

1. undergone 2. undoubtedly 3. functional 4. inaccuracies 5. significant
6. irresistibly 7. threatening 8. compulsively 9. tendency 10. production

 

Section 3: Identify the 10 mistakes in the following sentences and correct them (5 pt; 0.5pt/item)

 

 

LINE MISTAKE CORRECTION LINE MISTAKE CORRECTION
1 tell say 5 affect effect
2 pay paying 6 outweigh outweighed
3 with without 7 for to
4 founded found 7 which where
5 to with 8 relevantly relevant

(Lưu ý: Tìm đúng từ nhưng sửa sai được 0,25pt)

 

 

Section 4: Complete each of the following sentences with a suitable preposition – 5 pts, 0,5pt/item

 

1. round 2. on 3. off 4. away 5. without
6. towards/ to 7. out 8. around 9. by 10. for

PART 3: READING – 30 pts

Section 1: (10 pt; 1pt/item)

1. for 2. as 3. lying 4. which 5. without
6. all 7. those/people 8. fail/forget 9. Such 10. in

 

Section 2: (5 pt; 0,5pt/item)

 

1. H 2. F 3. G 4. D 5. M
6. K 7. A 8. B 9. J 10. E

 

Section 3: (5 pt; 0,5pt/item)

 

1. C 2. D 3. D 4. A 5. D
6. D 7. C 8. A 9. C 10. A

 

Section 4: (10 pt; 1pt/item)

 

1. B 2. D 3. A 4. A 5. D
6. B 7. C 8. D 9. B 10. A

 

PART 4: WRITING – 25 pts

Section 1: (5 pt; 1/item)

  1. The students didn’t take to their new lecturer.
  2. John (decided that he) was not cut out to be an actor.
  3. There has been a gradual decline (reduction/ fall/ decrease) in the number of people out of work.
  4. Iam (I’m) dying to see her again.
  5. What’s (What was) the significance of his silence?

Section 2: Essay writing (20 pts)

 

Total score: 2 points; assessed against the language level appropriate to that of a secondary student with four years of learning English in a gifted school in Vietnam.
· Task achievement (5pts)
· Grammar range and Accuracy (5 pts)
· Coherence and cohesion (5 pts)
· Lexical resource ( 0.5 pts)

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *